...

Kun je nergens geld lenen? Dit zijn alternatieven

geld lenen alternatieven

Kun je nergens geld lenen? Dit zijn alternatieven

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je geen geld kan lenen. Als Nederlander of Belg is het soms niet mogelijk om geld te lenen in eigen land. Ook kan het gewoon gunstiger zijn om ergens anders geld te lenen. Geld lenen in een ander land binnen de Europese Unie (EU) is nog nooit zo makkelijk geweest. Zo is in Duitsland geld lenen erg in trek. Wel is er voorzichtigheid geboden. Hier lees je er alles over.

Waarom geld lenen in Duitsland?

In het algemeen kunnen er twee hoofdredenen worden aangemerkt waarom geld lenen in Duitsland zo populair is. Een belangrijke reden is namelijk de lage rente op een geldlening. Geld lenen in Duitsland lijkt daarom veel goedkoper dan een lening in Nederland of België. Een tweede reden is dat Duitse kredietverstrekkers geen inzicht hebben in registraties van andere landen. Een Nederlander of Belg die bijvoorbeeld een BKR-registratie heeft, kan geen nieuwe lening meer sluiten in eigen land. Omdat Duitsland in principe niet weet van deze registratie, zal de registratie an sich niet in de weg staan aan jouw lening aanvraag.

Maar let op!

Het is altijd goed te onthouden dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dit vaak ook gewoon zo is. Dat lijkt ook in dit geval op te gaan. In ieder geval is voorzichtigheid op zijn plaats. Zo is in sommige gevallen inderdaad de rente in Duitsland voor een geldlening lager dan in Nederland of België. Maar hier kunnen ook een heleboel mitsen en maren aan zitten. Dit houdt verband met het feit dat Duitsland geen inzicht heeft in buitenlandse registraties. Ook Duitsland werkt met een risico-inschatting. Dit betekent dat als jij een laag inkomen hebt of bijvoorbeeld een negatieve registratie in het Duitse BKR, dat de rente dan fors kan stijgen. Ook de Duitse bank wil immers weten wat je betaalgedrag in het verleden is geweest. Dat ze dan verder niks over je weten kan ook een negatieve uitwerking hebben. Let er daarbij ook op dat de BKR registratie ook bestaan om met name jouzelf te beschermen. Als je een nieuwe lening afsluit na een registratie, is er een goede mogelijkheid dat je in grote financiële problemen terecht zal komen.

Overige mogelijkheden

Hoewel ook aan geld lenen in Duitsland dus mitsen en maren zitten, lijkt dit vooralsnog één van de aantrekkelijkste opties. Voor Nederlanders respectievelijk Belgen is het een stuk lastiger om in elkaars land geld te lenen. Vaak is een lening alleen mogelijk als je een postadres hebt in dit andere land hebt of inkomen vanuit die hoek verdient. Ook hebben beide landen inzicht in elkaars BKR-registraties. Een andere optie is nog een onderhandse lening. Dit betekent geld lenen bij vrienden of kennissen of familie zonder er officiële instanties bij te betrekken. Zorg er hierbij wel voor dat alles zorgvuldig wordt vastgelegd. Als er in de toekomst een geschil ontstaat kan het heel lastig worden om aan te tonen dat jullie bijvoorbeeld iets anders hadden afgesproken. Let op, “Let op! Geld lenen kost geld”

Geld besparen

Een geldlening in Duitsland kan dus financiële voordelen hebben vanwege een lagere rente. Maar naast het sluiten van een lening, zijn er ook andere manieren om meer geld toe te komen. Op vele dagelijkse uitgaven kan vaak ook veel meer worden bespaard dan men zich beseft. Ben je hier ook benieuwd naar? Neem dan eens een kijkje op Besparo. Wellicht is het afsluiten van een lening dan niet meer direct nodig en hoef je je hier ook geen zorgen meer over te maken.