...

Zo geef je je gevel een facelift

Zo geef je je gevel een facelift

Zo geef je je gevel een facelift

De buitenkant van je huis onderhouden is net zo belangrijk als je interieur, meubels en muren schoonhouden. Is jouw gevel aan renovatie toe? Of is hij verkleurd of vuil? Met deze drie tips ziet je huis er terug zo goed als nieuw uit.

Herstelling beschadigde gevel

Zeker oudere huizen kunnen er na wat jaren in weer en wind te staan wat beschadigd beginnen uitzien. Een gevelrenovatie kan dit zeker oplossen: zo kan je kiezen voor een totaalrenovatie of een simpele gevelreiniging. Op basis van het advies van een vakman, kan jij inschatten welke werken nodig zijn. We zetten de mogelijke herstellingen even op een rij:

  • Bij totaalrenovatie gebeurt het vaak dat muren worden geïnjecteerd om ze vochtwerend te maken, of dat ze worden geïmpregneerd met een specifieke coating of dat het voegwerk wordt hersteld. Soms wordt er zelfs voor geheel nieuwe gevelbekleding gekozen zoals crepi.
  • Bij een gevelreiniging heb je verschillende methodes: zo kan je kiezen voor zandstralen, maar ook een mildere stoomreiniging.
  • Als je je gevel laat schilderen bescherm je je huis meer tegen beschadiging en geef je je gevel vaak een heel andere look. Een donkerrode baksteen die wordt gekaleid, ziet er plots veel eigentijdser uit.

Waarom je gevel niet bekleden?

Is je gevelsteen echt niet je ding maar is het een te grote renovatie om nieuwe stenen te kiezen? Dan is een gevelbekleding misschien wel iets voor jou. In combinatie met je gevel schilderen of kaleien, creëer je een heel ander uitzicht van je gevel, zonder grote werken te moeten doen. Zo kan je een jaren ’60 huis makkelijk modern maken door houten of aluminium gevelbekleding toe te voegen. Het voordeel van aluminium is dat het een duurzaam en stevig materiaal is dat weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Zeker ten opzichte van hout dat toch extra liefde nodig heeft door zon- en vochtbelasting. Het pluspunt van aluminium is dus dat het niet vervormt of verkleurt en je een erg strakke look kan creëren in combinatie met bijvoorbeeld witte muren.

Denk ook na over isolatie

Merk je dat je gevel er slechter aan toe is dan gedacht? Dan is het misschien interessant om naast een gevelrenovatie, ook extra gevelisolatie toe te voegen. Dit kan met crepi, steenstrips of houten gevelbekleding, maar je kan ook je spouwmuur isoleren met PUR of EPS-korrels. Extra isolatie is niet alleen interessant voor je energiefactuur, maar ook omdat je een premie voor gevelisolatie kan krijgen. De Vlaamse overheid wil namelijk burgers stimuleren om hun woning beter te isoleren zodat we massaal minder energie verbruiken om onze huizen te verwarmen in de winter. Want hoe minder energieverbruik, hoe minder CO2 we uitstoten.