...

Dit moet je weten over een polyurethaan vloer

polyurethaan vloer

Dit moet je weten over een polyurethaan vloer

Polyurethaanharsvloeren zijn één van de meest voorkomende installatieopties voor vloeren naast epoxyharsvloeren. Tegenwoordig wordt dit materiaal, wat vaak afgekort wordt tot PU, onder meer gebruikt bij de productie van een gietvloer, al kan deze vloer ook van andere materialen gemaakt worden. Zo behoort een beton gietvloer ook tot de mogelijkheden, net zoals de PU gietvloer dus. Polyurethaan kan daarnaast ook ingezet worden voor een vloercoating, maar is dit wel zo slim? In dit artikel kun je meer lezen over polyurethaan in combinatie met vloeren, terwijl ook de voor- en nadelen van PU vloeren uitgelegd worden. 

Duurder maar tocht kosteneffectiever 

Hoewel een polyurethaansysteem in eerste instantie meer zal kosten in vergelijking met een epoxy als je het wilt gebruiken voor een vloer, is het op de lange termijn veel kosteneffectiever. De levensduur van het polyurethaansysteem is ruwweg het dubbele van die van epoxy, een indrukwekkende tien jaar vergeleken met vijf van de epoxy. Hierdoor kun je dus veel langer gebruik maken van een PU vloer dan van een epoxy vloer, waardoor het minder snel vervangen hoeft te worden. Op deze manier kun je dus geld besparen door te kiezen voor een vloer van polyurethaan. Polyurethaansystemen profiteren bovendien ook van hun verhoogde slijtvastheid, slijtvastheid en slagvastheid.

Zachter en elastischer

Epoxy wordt gebruikt voor hardere, slagvaste vloeren, vooral nodig voor industriële ruimtes zoals magazijnen. Polyurethaan is een stuk zachter en elastischer en daarom het meest geschikt voor een plaats met voetverkeer, waarbij je onder meer parkeergarages en voedselfabrieken. PU vloeren zijn hierdoor ook zeker geschikt om geplaatst te worden in huizen. In principe kun je hierbij ook kiezen voor een vloer van epoxy, maar polyurethaan geniet desondanks alsnog wel vaak de voorkeur. Dit komt vooral doordat het comfortabeler aanvoelt.

Voordelen

Een polyurethaan vloer heeft daarnaast nog een paar voorbeelden, zoals je in dit handige overizcht kunt lezen:

  • UV-stabiliteit: In tegenstelling tot epoxy is polyurethaan UV-stabiel (alifatische polyurethanen), wat betekent dat het niet vergeelt bij blootstelling aan zonlicht.
  • Flexibiliteit: Vloersystemen van polyurethaanhars bieden meestal een goede flexibiliteit, waardoor ze mogelijk kleine bewegingen opvangen, terwijl epoxysystemen juist brozer zijn.
  • Duurzaamheid: Net als epoxy is polyurethaan sterk en duurzaam, wat vooral handig is bij zware lasten en veel voetverkeer.
  • Minimaal onderhoud: Er is nauwelijks onderhoud nodig met een polyurethaan vloersysteem. Dit kan handig zijn in een bedrijf, maar ook in een woning natuurlijk.
  • Hittetolerantie: Polyurethanen bieden superieure hitte-, koude- en thermische schoktolerantie.

Gevoelig voor vocht

Helaas heeft een PU vloer niet alleen maar voordelen. Een groot nadeel kent het namelijk ook. Dat is dat het nogal gevoelig kan zijn voor vocht. Als er een risico op vocht bestaat in de ruimte waar je nieuwe vloer gelegd moet worden dan is het slim om polyurethaan te vermijden aangezien dit een grote impact kan hebben op de levensduur van je polyurethaan vloer. Het is dan over het algemeen dus toch beter om te kiezen voor epoxy, wat bijvoorbeeld onder meer in de badkamer en keuken van je woning het geval is.

Dit moet je weten over een polyurethaan vloer