...

Beschermende maskers

Beschermende maskers

Beschermende maskers

Het coronavirus heeft ons leven op vele vlakken overhoop gehaald. Onze mond en neus bedekken bij contacten is waarschijnlijk het meest zichtbare gevolg.

Nooit gedacht

In enkele Aziatische landen zag je vroeger wel eens dat mensen op straat rondliepen met een mondmasker. Wie had gedacht, tot pakweg anderhalf geleden, dat we dat ook hier in de Lage Landen zouden doen? Nochtans is het momenteel als gevolg van de covid19 pandemie wel degelijk een verplichting. Je komt geen winkel meer in zonder mondmasker. Gedurende een bepaalde periode was het zelfs verplicht om er ééntje te dragen zodra je het waagde om je huis uit te komen. Zeker bij contactberoepen als schoonheidsspecialisten en kappers en bij een raadpleging van dokters, kinesisten en andere zorgberoepen is het een absolute must.

Een aantal mensen zijn creatief aan de slag gegaan met naald en draad om zelf een stoffen mondmasker te maken. Op straat zie je de meest grappige ontwerpen en ook sociale media worden overspoeld met hilarische memes. Heel fijn om het leed wat te verzachten. Humor is altijd een goede remedie in moeilijke tijden.

Verschillende alternatieven

Stoffen mondmaskers kunnen mooi zijn. Bovendien zijn ze relatief comfortabel om dragen en er door ademen gaat behoorlijk goed. De bescherming die ze bieden is echter beperkt. Ze hebben trouwens ook geen officiële kwaliteitsgarantie. Dat is logisch natuurlijk gezien ze vaak zelf in mekaar worden geknutseld. Als je wel een officiële kwaliteitsgarantie wil, dan kan je overschakelen op een chirurgisch masker of een wegwerpmasker zoals het genoemd wordt in de volksmond. Wat veiligheid, adem- en draagcomfort betreft, komen ze overeen met stoffen exemplaren.

Voor mensen die in de zorg werken volstaat dit doorgaans niet om besmettingen te voorkomen. De contacten zijn immers veel intensiever dan in een winkel bijvoorbeeld. Een optimale bescherming, zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt, zijn dan zeker geen overbodige luxe. Daarom dragen zij een FFP masker. Zulke exemplaren zijn iets minder comfortabel om te dragen, maar ze bieden wel de hoogste graad van bescherming tegen besmettelijke deeltjes in de lucht.

Filtering face piece

De afkorting FFP staat voor ‘filtering face piece’. Het nummertje dat erachter volgt, is een aanduiding van de lekkage en de mate van filtering. Zo beschermen maskers met de classificatie FFP1 tegen stof dat niet giftig is en hebben ze een lekkage van maximum 25%. Als de maskers voldoen aan de FFP3-norm, dan vormen ze een barrière tegen giftige, kankerverwekkende en radioactieve stoffen en ziekteverwekkers. Bovendien hebben ze een lekkage van maximum 5%. De FFP2-maskers waarvan tegenwoordig vaak sprake, liggen er tussenin en volstaan om te beschermen tegen het covid19 virus.

In het begin van de covid19 pandemie was er geregeld sprake van tekorten. Heel de wereld had immers nood aan beschermingsmiddelen voor de hulpverleners. In sommige landen hebben organisaties en ondernemingen een samenwerking op poten gezet om zelf mond-neusmaskers te produceren. Ook in België is dat het geval, waardoor het nu ook kan om een FFP2 masker te kopen in België. Zo is een klein landje wat minder afhankelijk van een oververhitte mondmasker-markt.