...

Zelf entrecote met frietjes maken? Zo moet dat!

Zelf entrecote met frietjes makenBinnenkort kunnen we hopelijk weer gezellig met z’n allen op restaurant, maar voorlopig moeten we het nog even doen met gerechten uit eigen keuken, tenminste als je binnen wil zitten. Ben je van plan thuis een lekkere steak te serveren? Hier volgen enkele tips voor een gerecht om ‘U’ tegen te zeggen!

Kies kwaliteitsvlees

Kan je wat hulp gebruiken bij het bereiden van een echte Vlaamse ‘biefstuk-friet’? Let dan goed op, de volgende tips zijn essentieel voor een geslaagde entrecote met frietjes.

Je vlees – in dit geval je entrecote – bestel je natuurlijk altijd bij een slager die kwaliteit kan garanderen. Het verschil, dat proef je echt. Of je je entrecote nu wil bakken op de BBQ of in de grillpan met een klontje boter, met een entrecote van de juiste kwaliteit zal je gegarandeerd je gasten weten te bekoren. Weet bovendien hoelang je je entrecote moet bakken. Standaard wordt een entrecote saignant geserveerd, maar vraag voor de zekerheid je gasten naar hun favoriete bakwijze. Probeer je graag eens iets anders dan een entrecote? Bestel dan eens een picanha bij de slager. Het is dé favoriete steak van de Brazilianen. Al bij de eerste hap zal je begrijpen waarom: dankzij de typerende vetlaag smelt dit smaakvolle stuk vlees op de tong en voor je het weet, wil je niets anders meer.

Salad for the win

Geen gerecht is volledig zonder groentjes. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor het oog doet een slaatje wat. Tomaten, een sjalotje, wat verse kruiden en een dressing van azijn, olijfolie, peper en zout. Meer moet dat niet zijn om wat kleur op je bord te toveren. Je kan er naar hartenlust nog extra lekkers aan toevoegen. Komkommer, rucola of olijven, de keuze is aan jou. Wil je all the way gaan? Neem dan de tijd om aubergines, courgettes of paprika in de oven te grillen en serveer als bijgerecht.

Zelfgemaakte frietjes

Herinner je je nog de taferelen van vroeger waar oma in de keuken op een stoeltje eindeloos aardappelen zat te schillen? Dat was sowieso goed nieuws, want ‘s avonds werden er dan heerlijke goudbruine frietjes geserveerd. Nu is het jouw beurt. Koop om te beginnen aardappelen die geschikt zijn voor het bereiden van frietjes en dan… schillen maar. Gouden tip: bak je frietjes in ossenvet. Je zal versteld staan van het resultaat. Handgesneden, verse frietjes zijn gewoonweg superlekker en tillen je hele gerecht meteen naar een hoger niveau. Voor al die moeite word je later met tonnen smaak en blije gezichten beloond. Diepvriesfrietjes serveren bij een kwaliteitssteak zoals een entrecote is trouwens echt not done, vraag dat maar aan je oma.