...

EPDM dakbedekking versus Bitumen dakbedekking

EPDM dakbedekking versus Bitumen dakbedekking

EPDM dakbedekking versus Bitumen dakbedekking

Op vlak van dakbedekking is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Waar je vroeger enkel en alleen een bitumen dakbedekking had, heb je nu ook heel veel alternatieven. EPDM dakbedekking is één van deze alternatieven, een heel populair alternatief zelfs.

In deze blog leggen we je graag haarfijn uit wat de voor- en nadelen zijn van beide soorten dakbedekking.

Even kort uitgelegd wat het is

Zowel een bitumen dakbedekking als een EPDM dakbedekking zijn perfect geschikt voor platte daken, maar wat zijn deze twee soorten dakbedekking nu eigenlijk?

Bitumen dakbedekking is een sterke dakbedekking die makkelijk te onderhouden is. Het beschermt je dak tegen weer en wind. In België is dat wel handig meegenomen aangezien het weer hier heel hard verschilt van dag tot dag.

EPDM dakbedekking is een dakbedekking gemaakt van verschillende kunststoffen. Net zoals een bitumen dakbedekking, is ook EPDM folie bestendigd tegen verschillende weersomstandigheden.

Voor -en nadelen bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is het oudste soort dakbedekking dat we kennen. Het is gemaakt van aardolie en dient dan ook door middel van warmte aangebracht te worden op je dak.

Dit zorgt ervoor dat het aanbrengen van je bitumen dakbedekking een hele karwei is. Een groot nadeel is wel dat de eerste weken na het leggen van je dakbedekking, deze de aardolie zal uitzweten. Daardoor kan het zijn dat je een aantal weken met bruin water zit dat van je dak afsijpelt bij regenval.

Een bitumen dakbedekking is een klus die enkel specialisten kunnen doen. Tot slot is een bitumen dakbedekking wel heel sterk. Het zal niet snel scheuren.

Voor – en nadelen EPDM dakbedekking

Met een EPDM dak, heb jij een dak dat volledig waterdicht is. Het is gemaakt van duurzame stoffen waardoor het volledig te recycleren valt. Dit is toch wel een groot pluspunt de dag van vandaag.

Tegenover een bitumen dakbedekking, heb je bij een EPDM dakbedekking geen vuur nodig. Je plakt het heel eenvoudig op je dak door middel van lijm. Dit zorgt ervoor dat je dit vrij eenvoudig zelf kan plaatsen, waardoor je dus niet per se een specialist moet inhuren.

Op het einde van de rit is je EPDM prijs lager als die van een bitumen dakbedekking.

EPDM folie heeft nog één groot voordeel. Als je een woning wil renoveren, dan plak je heel gemakkelijk je EPDM folie over de oude roofing. Op deze manier bespaar je jezelf heel wat werk en geld.

Conclusie

Beide soorten dakbedekking zijn van uitstekende kwaliteit voor je dak. De extra voordelen bij een EPDM dakbedekking is dat je deze niet hoeft te laten plaatsen door specialisten en dat je deze heel eenvoudig over een oude roofing kan plakken.