...

3 tips voor een ontspannende wandeling met je hond

wandeling

3 tips voor een ontspannende wandeling met je hond

Tijdens lockdown hebben we allemaal veel gewandeld, zeker als je een hond hebt. Wandelen met je hond kan soms een hele klus zijn terwijl dit eigenlijk een ontspannend moment moet zijn.  Met deze tips zorg je ervoor dat dit niet alleen een ontspannend moment wordt, maar dat het ook echt de verbinding tussen je hond en jou versterkt.

Luister naar je hond

Een hond zijn lichaamstaal vertelt veel. Laat je hond vooral toe om te ontdekken tijdens de wandeling. Geef hun de tijd om te snuffelen of om met andere honden te spelen. Dit zal ervoor zorgen dat je hond rustig blijft en niet blaft tijdens de wandeling of ongehoorzaam wordt. Je kan afleiden aan de lichaamstaal wanneer je hond zich angstig voelt. Kijk zeker naar de oren en de staart van je hond. Een lage staart en oren naar achter betekent dat je hond bang is terwijl een hoge staart en oren omhoog betekent dat je hond comfortabel en zelfzeker is.

Laat je hond jou niet wandelen

Trekt je hond veel en hard tijdens het wandelen? Dit betekent meestal dat je hond niet echt op jou aan het letten is tijdens de wandeling. Toch kan je met simpele oefeningen hen aanleren om niet meer te trekken. Een goede oefening is om elke keer dat je hond trekt te stoppen met wandelen. Belangrijk is ook dat het harnas van je hond de juiste is. Een halsband bij een hond die veel trekt tijdens het wandelen, kan voor extra pijn zorgen. Door die extra pijn zal je hond harder trekken, wat het soms maar erger maakt. Dit wil je natuurlijk vermijden.

Zorg dat je hond energie verbruikt

Maak je hond moe! Dit kan je doen door gebruik te maken van de omgeving. Gebruik takken die je op de grond vindt om catch mee te spelen of laat je hond springen over een gevallen boomstronk als je in een bos aan het wandelen bent. Wandel je op het strand? Gebruik speelgoed om je hond te laten rondrennen op het strand. Je hond zal veel energie verbruiken en thuis willen uitrusten na de wandeling. Een hond die moe is na een wandeling is vaak ook een tevreden hond.

Een wandeling met je hond kweekt vertrouwen. Hoe vaker je gaat wandelen, hoe meer vertrouwen je kweekt. Gebruik deze tips voor een aangename wandeling met je hond want een gezellige wandeling is niet alleen goed voor jouw viervoeter maar ook voor jezelf.