...

Veelheid aan verpakking

Veelheid aan verpakking

Veelheid aan verpakking

De verpakkingsindustrie draait op volle toeren en dat brengt wel wat afval met zich mee. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan recyclage en milieuvriendelijke grondstoffen.

Veel goed sorteren

In een aantal gemeenten zijn onlangs de regels voor het inzamelen van afval gewijzigd. Met name de PMD-fractie is fors uitgebreid. Ongeveer alle plastic verpakkingen mogen nu verzameld worden in de blauwe zak. Meer afval wordt gerecycleerd. Er worden dus minder grondstoffen gebruikt en het aandeel van restafval vermindert gevoelig. Een mens wordt er zowaar gelukkig van, toch?

Bij deze een gratis tip: via een eenvoudig maar ingenieus systeem kan je de blauwe zak werkelijk overvol proppen zonder de regels van sorteren te overtreden. Je kan als het ware een extra laag bouwen aan de binnenkant, bijvoorbeeld met behulp van de lege tetrabrikken van melk of vruchtensap. Naargelang de hoop afval in de zak toeneemt, kan je de laag verder opbouwen. Uiteindelijk bereik je de vulopening. Vanaf dan kan je in de blauwe zak, met versteviging, plastic verpakkingen blijven induwen zonder dat de blauwe zak beschadigd wordt. Proberen maar!

Verpakkingsindustrie in vorm

Alle gekheid op een stokje. Bij het toepassen van de nieuwe regels voor het sorteren van afval, wordt pas echt duidelijk hoeveel verpakkingsmateriaal er gebruikt wordt. Omwille van hygiëne, bescherming, reclame of welke reden dan ook, hebben de meeste producten een verpakking op maat. Voor etenswaren gaat het vaak over een verpakking in een verpakking. Ook voor andere producten wordt veel materiaal gebruikt, bijvoorbeeld voor een elektronisch toestel. Het apparaat zelf zit ter bescherming doorgaans in een juist passende vorm. Daarrond zit meestal een kartonnen doos. De doos is dan soms nog verpakt in een plastic folie om aan te tonen dat het toestel nog niet werd gebruikt. Gelukkig groeit het bewustzijn dat verpakking best milieuvriendelijk wordt geproduceerd en recycleerbaar is. En waarom houd je de volgende keer bij Kerst je verpakkingsmateriaal niet bij om te recylcleren bij het volgende cadeautje? Duurzaam en origineel!

Grappig beroep

Naast het produceren zelf, is er een hele tak van de economie die zicht richt op het ontwerpen van de verpakking. De vorm is al een specialisatie op zich. Het is immers van belang om zoveel mogelijk volume te creëren met een minimum aan grondstoffen. Het beperken van de kosten is daarin richtinggevend, maar ook opslag en transport bepalen mee het uitzicht. Even belangrijk is wat op de verpakking staat: een hip logo, een wervende slogan of net een droge zakelijke uitleg. De eerste indruk van de buitenkant geeft weer hoe een fabrikant zijn koopwaar in de markt wil plaatsen.

Een heel speciale en leuke variant van verpakking is cadeaupapier, zelf aan te brengen natuurlijk. Ook met geschenkpapier geef je een boodschap, afhankelijk van het motief dat er op gedrukt is. Grappig om te bedenken dat het ontwerpen ervan een beroep is. Veel inspiratie? Misschien een mooie carrièrewending voor jou?