...

Oost-Vlaamse politiezone onder vuur

Oost-Vlaamse politiezone onder vuur

Ministers benadrukken dat rechten van verdediging strikt moeten gerespecteerd worden

Het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) stelde recent vast dat een Oost-Vlaamse politiezone vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten opnam. Voor viceeersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden is deze illegale praktijk een onaanvaardbare schending van de vertrouwelijkheid van het overleg tussen advocaat en cliënt. Het COC zette de praktijk met onmiddellijke ingang stop en justitie onderzoekt de zaak grondig. De ministers benadrukken dat elke politiezone in ons land het principe van de vertrouwelijkheid van deze gesprekken strikt moet respecteren.

Na een klacht voerde het COC een grondig onderzoek naar de aanpak bij de Oost-Vlaamse politiezone. Daaruit bleek dat het er een standaardpraktijk was om vertrouwelijke gesprekken tussen verdachten en hun advocaten te laten doorgaan in lokalen waarvan de videobeelden zichtbaar waren voor
politieambtenaren en ook de gesprekken konden beluisterd worden. Deze opnames werden bovendien automatisch opgeslagen.

Schending van de rechten van de verdediging

Dit is een schending van de rechten van de verdediging. De Salduzwet geeft verdachten het recht op een vertrouwelijk overleg met een advocaat. Ook voldeed het verhoor niet aan alle opgelegde voorwaarden en bleken de beelden van de verhoorlokalen zichtbaar voor het publiek.
Het COC trad streng op en liet met onmiddellijke ingang een einde maken aan het opnemen van deze gesprekken. Ze maakte bovendien haar vaststellingen over aan het parket. Deze onderzoekt de zaak nu grondig.

Voor Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zijn de rechten van de verdediging een fundamenteel principe van de rechtstaat waar heel omzichtig moet mee omgesprongen worden. Ze danken het COC voor
haar snelle en doortastende optreden en hebben vertrouwen in het onderzoek dat justitie voert. Ze zullen de nodige stappen ondernemen om erop toe te zien dat elke politiezone in ons land zich strikt houdt aan deze regels.