...

Pajottenland versterken? kom met projecten

Pajottenland versterken? Kom op met je idee! Pajottenlandse  openbare besturen en gemeenten waaronder Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal kunnen vanaf 14 mei 2021 opnieuw projecten indienen bij streekorganisatie Pajottenland+. Om projecten rond plattelandsontwikkeling te realiseren is er zo’n 400.000 euro aan subsidies beschikbaar. De oproep wordt gelanceerd op de website van Pajottenland+: www.pajottenland.be.

De maximale projectduur is 2 jaar

Voor projecten met als thema “Leefbare dorpen”, “Bevordering en ontwikkeling van regionale kenmerken, duurzame energie en klimaatadaptatie” kunnen relevante partijen tot 30 juni 2021 rapporteren aan het Pajottenland-secretariaat. Zuhal Demir vroeg ook drie  sleutelpunten te benadrukken, namelijk “de eenzaamheid van het platteland”,  lokale landbouw (korte keten) en “biodiversiteit”. De maximale projectduur is 2 jaar, dus potentiële projecten moeten uiterlijk op 31 december 2023 zijn afgerond.

Zuhal Demir

Robrecht Geeroms helpt graag ideeën te testen

Robrecht Geeroms, coördinator van Pajottenland+, zegt: “We zitten nu in een overgangsperiode van twee jaar, waarin we de financiële middelen van de volgende periode zullen gebruiken om de afgelopen zeven jaar lokale ontwikkelingsstrategieën te blijven formuleren.” we kunnen nu nieuwe initiatieven starten om het platteland verder te versterken. U kunt uw ideeën registreren door ze kort en duidelijk te schrijven. Ik help kandidaten graag hun ideeën te testen in onze lokale ontwikkelingsstrategie om zo een goed project te schrijven. Dit jaar ontvangen de sponsors een bericht of  hun project werd geselecteerd, dat al op 1 januari 2022 kan starten. “.

Pajottenland versterken? kom met projecten - Robrecht Geeroms Pajottenland 1

Eigenheid van de regio versterken

Michel Doomst, voorzitter van Pajottenland+, ziet kansen voor de komende jaren: “Het doel is om te werken volgens de specifieke behoeften van Pajottenland en tegelijkertijd de eigenheid van de regio te versterken. We leerden van Corona dat korte ketens en nabijheid belangrijke troeven zijn. De mensen die in de regio wonen, werken en beleven zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden die onze regio te bieden heeft. “

Financiering uit Europa, het Vlaams Gewest en de provincie Vlaams-Brabant

In 2003 zag Pajottenland+ het als koploper- gebied het levenslicht. Sindsdien zijn er veel projecten uitgevoerd. De zeven gemeenteraden van het Pajottenland Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdal werken samen met tal van maatschappelijke organisaties en zetten zich in voor plattelandsontwikkeling. Pajottenland + ontving hiervoor financiering uit Europa, het Vlaams Gewest en de provincie Vlaams-Brabant.
Foto: Robrecht Geeroms
Pajottenland+