...

Heropening horeca: buiten aangenaam tafelen met deze tips

Heropening horeca buiten aangenaam tafelen met deze tips

Heropening horeca: buiten aangenaam tafelen met deze tips

In mei willen we wel al eens van de lente genieten, maar echt terrasjesweer is het meestal nog niet. Volgens het KMI regent het in mei gemiddeld één dag op twee en zijn er gemiddeld 11,2 onweersdagen. Temperaturen van 15°C aan de kust en 17 tot 18°C in Laag- en Midden-België zijn uitnodigend, maar zeker ’s avonds wordt het snel frisser. Uitzonderlijk komt er zelfs nog eens een sneeuwbui voor. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2019, toen er in Stembert en Presgaux nog 8 centimeter sneeuw werd gemeten. Horecaondernemers volgen maar beter het weersbericht en doen het nodige om hun terrasjes klaar te maken voor de wisselvallige en onvoorspelbare maand mei.

Partytent houdt regen en zon op afstand

In mei zal het vooral een kwestie zijn van de regen op afstand houden. Parasols spelen daarbij een belangrijke rol, maar voor veel horecaondernemers wordt het wellicht improviseren. In zo’n geval is een regendichte partytent kopen sowieso een goed idee. Een partytent is eenvoudig op te zetten en biedt een goede bescherming. Je kunt de partytenten van Partytent-Online ook aan elkaar koppelen (ritsen), waardoor je meerdere tenten naast elkaar kan zetten (zonder dat de regen er tussendoor valt). Dit vergroot de privacy en de veiligheid van de horecabezoekers. En net zoals bijvoorbeeld parasols biedt een partytent ook een goede bescherming tegen de hinderlijke zon.

Maak het terras huiselijk gezellig

Buiten dineren is hoe dan ook bijzonder en voelt zeker bij de chiquere etablissementen ongewoon aan. Terwijl je zoveel hebt geïnvesteerd in een passend interieur, moet je het nu met de buitenomgeving doen. Toch kan je de buitenomgeving ook gewoon mooi vormgeven. Wat huiselijkheid aan het terras toevoegen is altijd een goed idee. Onder een partytent kan je gerust de gewone stoelen gebruiken en goedkope plasticstoelen achterwege laten. Plaats plantjes, voorzie kaarslicht en kleed de partytent een beetje aan. Let wel op met planten die insecten aantrekken en bezoekers met hooikoorts verjagen.

Bied terrasbezoekers extra privacy

Veel restaurants hebben tijdens de coronalockdown afhaal- of bezorgdiensten geïntroduceerd. Het is een goed idee om dit blijvend, naast de gedeeltelijke heropening van de horeca, aan te bieden. Toch zijn er ook aandachtspunten. Het is wel heel ongezellig als klanten en bezorgers tijdens het rijtjeschuiven gapen naar de etende mensen op het terras. Dit komt de sfeer op het terras echt niet ten goede. Geef indien mogelijk bestellingen op een andere plek mee of voorzie enkele schermen om de privacy van je terrasbezoekers te waarborgen. Dit laatste is ook een goede oplossing voor terrassen die langs drukkere wegen gelegen zijn.

Zorg voor verwarming op koudere dagen

In mei kan het niet alleen nat worden, maar ook al eens koud. Volgens een aantal onderzoeken zou de ideale dinertemperatuur tussen 20,5 en 22°C liggen. In mei is het dus eigenlijk te koud om echt comfortabel buiten te kunnen eten. Voorzie daarom terrasverwarmers die voor enkele graden extra warmte kunnen zorgen. Dit hoeven heus geen onaantrekkelijke heaters met rood licht te zijn. Er bestaan veel stijlvolle gaslantaarns die niet alleen warmte brengen, maar bovendien ook een meerwaarde zijn voor de terrasinrichting.