...

Tips voor het annuleren van je maandelijkse abonnementen

Tips voor het annuleren van je maandelijkse abonnementen

Tips voor het annuleren van je maandelijkse abonnementen en subscriptions

We leven in de abonnements economie, waar elk bedrijf verschuift naar maandelijkse of jaarlijkse rekeningen. Er zijn abonnementen op t-shirts, toiletpapier, scheermesjes, deurbellen, noem maar op!

De lijst met terugkerende uitgaven die we vaak vergeten te annuleren, gaat maar door. Hoewel de meesten van ons misschien geen abonnement hebben op deurbellen, zijn de meest voorkomende:

 • Gym lidmaatschappen
 • Tijdschriftabonnementen
 • E-book diensten
 • Videostreaming en streamingdiensten
 • Mobiele apps met maandelijkse kosten

Het internet maakt het uitermate gemakkelijk om je aan te melden voor een dienst of abonnement en daar snel de interesse in te verliezen. Als u terugkerende kosten vergeet voor een service die u niet meer gebruikt, kan dit u steeds opnieuw kosten.

Waarom abonnementsdiensten populair zijn in België?

De technologie-industrie is dol op het woord SaaS, oftewel Software as a Service. Het is het idee dat software niet slechts één keer wordt gekocht en geïnstalleerd, maar dat er in plaats daarvan een abonnement op is en altijd wordt bijgewerkt. Een aantal van dit soort producten die veel Belgen vandaag de dag gebruiken hebben we hieronder opgesomd voor jou:

 • Office 365
 • Google Drive
 • iCloud
 • Netflix
 • Spotify
 • Slimme thermostaat
 • Beveiligingscamera’s
 • scheermesjes abonnementen

Door deze abonnementsdiensten lijkt het alsof je deel uitmaakt van een exclusieve groep, aangezien je een pakket ontvangt of maandelijks voor een dienst betaalt, terwijl je in werkelijkheid de maandelijkse kosten vergroot. De kleine bedragen lijken misschien niet veel, maar in combinatie met je andere abonnementen kunnen ze behoorlijk oplopen.

Hier is wat je tegen deze abonnementsdiensten kunt doen

Door de toename van het aantal abonnementen is het voor ons zo’n grote taak om te onthouden waarop je jezelf hebt geabonneerd, dat er eigenlijk nieuwe diensten worden aangeboden om ze te helpen vinden. Websites zoals opzeggen.nl doorzoeken de afschriften van jouw bankrekening om te zien voor welke abonnementen je betaalt en helpen je bij het opzeggen van deze abonnementen. Als je het niet prettig vindt om een ​​applicatie van een derde partij door jouw bankafschriften te laten bladeren, kun je het volgende doen:

Stap 1: Audit.

Log in op jouw creditcard- en bankrekeningen en maak een lijst (of, nog beter, een spreadsheet) van al jouw maandelijkse en jaarlijkse abonnementen, samen met hun betalingen. Het zal je misschien verbazen voor hoeveel abonnementen je betaalt!

Stap 2: delen of consolideren.

Doe hetzelfde voor jouw partner en verwijs vervolgens naar de spreadsheet. Als je duplicaten kunt vinden in jouw huishouden, dien je te beslissen voor welke je wilt blijven betalen en welke je wilt annuleren. Je kunt eenvoudig streaming abonnementen delen met vrienden en anderen zoals Amazon Prime of Netflix.

Stap 3: Annuleren.

Markeer de abonnementen waar je niet veel gebruik van maakt of geen interesse meer in hebt, of erger nog, de abonnementen die begonnen als gratis proefversies en een terugkerende maandelijkse afschrijving werden. Zeg dan vaarwel!

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vaker wel dan niet, is de knop ‘Mijn abonnement opzeggen’ verborgen in een app of website. Of je hebt misschien te maken met 30 minuten oor smeltende wachtmuziek om te bellen en te annuleren. Opzeggen.nl regelt voor jouw het volledige opzegproces van alle abbonementen. De vriendenloterij opzeggen of bankgiro loterij opzeggen is binnen een aantal klikken geregeld met het bedrijf opzeggen.nl

Een voordeel van het abonneren op andere services via de App Store van Apple is de eenvoudige annuleringsoptie. Hetzelfde geldt voor de Google Play Store en je abonnementen die je via de Play Store hebt lopen.