...

Peter Luts investeert fors in nieuwe studio

De nieuwe Peter Luts komt er wel

Peter Luts: “In dit gezellige, akoestische paradijs gaan er nog heel wat nieuwe dingen ontstaan!” vandaar mijn investering in een nieuwe studio. Nee, integendeel, Peter Luts bevindt zich niet in een midlifecrisis. Corona sloot de club, maar de populaire dj en producer draaiden hun hoofd om en ontdekten al snel een nieuwe adem. Hij investeerde niet alleen in zijn eigen gezondheid, maar hij renoveerde ook zijn beroemde Heliac Studio volledig tijdens het updaten van zijn website. De nieuwe Peter Luts komt er wel, maar maak je geen zorgen, want de sympathieke Limburger verzekerde ons: “Ik zal mijn identiteit behouden, maar voor jou staat er een nieuwe versie van mezelf. Ik heb een passie voor nieuwe dingen!”

Peter Luts zijn vernieuwde studio

Peter Luts opende 22 jaar geleden zijn eigen Heliac studio

Peter Luts maakt sinds begin jaren 90 deel uit van de internationale muziekscene. Na verschillende bezoeken aan verschillende ateliers, opende hij 22 jaar geleden zijn eigen Heliac studio in Koersel, Limburg. Het is de bakermat geworden van veel van zijn eigen werken en hits: “Something” van Lasgo, “Let The Feelings Go” van Anna Grace en “The Rain” van Peter Luts werden hier geproduceerd. Peter’s laatste clubnummer “Get Down” is ook daar gemaakt. Als laatste werk in zijn oude studio kwam het album begin februari uit en is het nummer meer dan 175.000 keer afgespeeld op Spotify. Lutz heeft nagedacht over het idee om zijn atelier volledig te renoveren.

iDeal Acoustic’s team herbouwde de studio

“Door de krappe agenda werd dit verhaal herhaaldelijk op de plank gelegd. Pas toen ik door de coronamaatregelen plotseling naar huis terugkeerde was er geen tijd om te beginnen. Daarvoor was het onmogelijk om mijn studio een hele maand te sluiten.” Peter nam begin dit jaar de definitieve beslissing en sloopte met één hand zijn vertrouwde werkplek. “Het was heel bijzonder en emotioneel. Plots was ik in een lege kamer en alles verdween. Na een periode van aanpassing (lacht), maar dankzij de zorgvuldige zorg van ‘iDeal Acoustics ’team afkomstig uit Werchter, werd de nieuwe studio herbouwd op een recordsnelheid en veranderde in een akoestisch comfortabel paradijs, waar veel nieuwe dingen gaan gebeuren. ”

Peter Luts is klaar voor de toekomst

De Limburger is tevreden met het eindresultaat. Zijn nieuwe studio heeft een uitstekende akoestiek: “Dit is cruciaal als je een nummer naadloos mixt en het wilt laten klinken zoals het zou moeten zijn. Ik weet echt waar ik het over heb, want tijdens het proces haal ik er meestal de kleinste details uit. Ik draag altijd oordopjes als ik games speel, en de luidsprekers zijn nooit erg luid in de studio. Peter zei: “Mijn gehoor is mijn kostbaarste bezit, het bewijst meteen de rationaliteit van deze investering. Peter Luts is klaar voor de toekomst en met zijn innovaties kunnen we ons binnenkort verwachten aan een stevig muziekoffensief met een massa nieuwe producties. Bij Peter heeft het vooral voor nieuwe impulsen gezorgd: “Dat én het fietsen doorheen het mooie Limburg.

Peter Luts in zijn vernieuwde studio

De nieuwe studio verruimt Peter’s muzikale geest

Op een gegeven moment kreeg ik door het thuiszitten het gevoel dat de muren op me afkwamen. Ik werd er ellendig van, maar ik had snel begrepen dat het wel eens een tijdje kon duren. Ik besloot om een fiets te kopen en ondertussen fiets ik gemiddeld 100 km per week. Echt zalig. Vroeger haalde ik de ideeën voor nieuwe nummers vooral uit het leven ‘on the road’ of kreeg ik inspiratie achter de draaitafels, in de clubs of op de festivals. Ik hoop dat we snel weer kunnen feesten en de kans krijgen om nieuwe muziek te spelen voor een dansende massa. Ja, dat zijn positieve triggers die ik ontzettend hard mis.” De vernieuwde omgeving zorgde ook voor een verruiming van Peter’s muzikale geest.

Peter investeert in nieuwe software

Het opende deuren naar nieuwe muziekstijlen waar Peter momenteel mee experimenteert: “Mijn inspiratie voor nieuwe songs is een non-stop proces dat komt en gaat, maar eigenlijk blijft muziek maken heel simpel. Alles begint met een goed idee en aan goede ideeën en creatieve inspiratie heb ik gelukkig geen gebrek (lacht).” In de muziekwereld heerst nog steeds een grote concurrentie. Peter beseft dat z’n hyper-uitgeruste studio een nieuw, sterk wapen is in de strijd. “Zeker als producer moet je naast jouw tijd ook voluit centen stoppen in nieuwe software en apparatuur.

Peter opent zijn studiodeuren ook voor externen

Als je kijkt naar de megabudgetten waarover de wereldproducers beschikken, dan ben je het verplicht om mee te kunnen in hun kielzog. Als je dat niet doet, sta je vroeg of laat stil en is het game over.” Stilstaan doet Peter Luts niet, want binnenkort opent hij voor het eerst de deuren van zijn vernieuwde studio voor externen, die er van zijn kennis en infrastructuur gebruik kunnen maken voor stemopnames, producties mixing en mastering.

Foto’s: House Of Entertainment

Meer info over de vernieuwde Heliac Studio van Peter Luts vind je op www.heliacstudio.be