...

NSZ en beroepsorganisaties dringen aan op herstart economie op 1 mei

NSZ en beroepsorganisaties dringen aan op herstart economie op 1 mei

NSZ en beroepsorganisaties dringen aan op herstart economie op 1 mei

13 april 2021- NSZ en heel wat beroepsorganisaties richten zich in een open brief tot het Overlegcomité. NSZ en de beroepsorganisaties dringen aan op een herstart van de economie op 1 mei.

Beste Overlegcomité,

Gesloten. Voorgoed, tijdelijk. We komen het overal tegen in het straatbeeld. Dit al ruim een jaar. Winkels, horecazaken, contactberoepen, sportclubs, evenementenorganisaties,… En al die handelaars ‘open op afspraak’ die geen klant te zien krijgen. Stop. Genoeg. Het is tijd voor daden. Het is tijd om data om te zetten in daden. 1 mei is een mijlpaal in de heropbouw van de economie. Zaterdag 1 mei, geen dag later.

Waarom? Afspraken zijn afspraken en als de scholen volgens afspraak terug mogen openen dan mogen de horeca en de contactberoepen dat ook. De heropening van de horeca is een complexe logistieke puzzel die niet in één dag gelegd kan worden. Het personeel vormt een belangrijk puzzelstuk. Veel horeca-uitbaters zagen personeel vertrekken omwille van de onzekerheid over het gebrek aan werk en moeten nu snel duidelijkheid krijgen om die zekerheid nu wel te bieden. Maar ook logistiek is de puzzel niet snel juist gelegd. Er wordt ook gewerkt met verse producten of materialen die tijdig besteld moeten worden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan om aan te geven dat een sector sluiten snel kan, maar dat die niet in één dag is heropgebouwd. De voorbereidingen voor heropening moeten nu kunnen starten.

Beste overlegcomité, toon ons dat jullie woord houden. Een datum is een vaststaand feit waarmee niet gegoocheld kan worden. Te veel zaken zijn intussen jammer genoeg weggetoverd, de passie moet op 1 mei voor velen terugkeren. Maar dit is nog maar een beginpunt.

Want veel te vaak worden de nog andere gesloten sectoren stilgezwegen. Dansscholen, sportcoaches,… Ook de evenementensector staat op die ellenlange lijst die snel gereduceerd moet worden. We zien met lede ogen aan hoe andere landen doelgericht en gecontroleerd scenario’s voor heropening uittesten: in een voetbalstadion, een kleine stad, zelfs het Eurovisiesongfestival in Rotterdam is zo’n experiment. Wat doet ons land? Wachten. Waarom? Geef ons, zelfstandigenorganisaties, stuk voor stuk de verantwoordelijkheid om dit te organiseren en te begeleiden. Dit zou, naast het vasthouden aan de realistische data, alweer een reuzesprong vooruit zijn na de tientallen keren dat onze zelfstandigen tegen het canvas zijn geslagen. Financieel, ook psychologisch. We willen gecontroleerd uitwegscenario’s testen, in samenspraak en met goedkeuring van de overheid. U mag ons deze verantwoordelijkheid gerust toevertrouwen.

Bovendien kan men er niet omheen dat de naleving van de hygiënemaatregelen altijd een van de centrale elementen is geweest in het werk van contactberoepen (wellness, schoonheidsspecialisten, tatoeëerders, kappers, enz.) Het zit in het DNA van hun werk.

Het blijft bij dit alles uiteraard wel cruciaal om de nodige burgerzin, verantwoordelijkheid en voorzichtigheid aan de dag te leggen. Iets wat de al heropende sectoren dag op dag bewijzen. Veilig opnieuw genieten. Van hun passie, van de klantenbeleving. Daar zullen wij blijven mee garant voor staan.

Garanties. Dat verwachten wij ook van jullie. Neem de handschoen op. Onderneem. Wie gaat de coronarekening anders blijven betalen? Durf jullie engagementen op te nemen. Het kan veilig en het moet nu. Voor nog te weinig sectoren zijn op dit moment veilige, graduele versoepelingen doorgevoerd, die het weer mogelijk maken om de professionele passie op te laten laaien: ondernemen. Nu. Bij een alles of niets-beleid is niemand gebaat. De financiële en mentale kraters bewijzen dit. Het is tijd, zoals sommige experts ook vragen, om de strategie bij te sturen. Stop met deze sectorale sluitingsstrategie en stel eindelijk uw vertrouwen in ondernemers.

De vaccins rukken op, de snel- en zelftesten geraken ingeburgerd. Het is tijd voor de herstart. Geen valse. Voor elke zelfstandige, stap voor stap. Laat 1 mei de dag zijn dat de zelfstandigen terug mogen werken.

Over NSZ

NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) is een neutrale ondernemersorganisatie die de zelfstandigen, de vrije en intellectuele beroepen en kmo’s uit heel het land vertegenwoordigt. NSZ is de stem van deze ondernemers en verdedigt hun sociale, economische en culturele belangen bij de overheid, de publieke opinie en in de media. NSZ vaart een onafhankelijke koers en is niet gebonden aan een of andere politieke visie of een bepaalde sector. Meer info op www.nsz.be en twitter.com/NSZbe.