...

AstraZenecavaccin een maand lang vanaf 56

AstraZenecavaccin een maand lang enkel voor mensen vanaf 56

AstraZenecavaccin een maand lang enkel voor mensen vanaf 56.

Ons land heeft gisteren beslist dat het gedurende een maand het AstraZeneca-vaccin enkel zal toedienen aan mensen van 56 jaar of ouder. Deze richtlijn geldt vanaf vandaag voor vier weken. Momenteel komt vooral de oudere bevolking aan de beurt.

AstraZenecavaccin – Wat betekent dat voor de vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke?

Het vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke vaccineren momenteel vooral zeventigers. Zij mogen nog steeds het AstraZeneca-vaccin toegediend krijgen. De vaccinatiecentra blijven dus draaien en vallen zeker niet stil.

“De nevenwerkingen met het AstraZenecavaccin waar men nu uit voorzichtigheid tegen optreedt, zijn sowieso bijzonder zeldzaam. Er zijn ook geen aanwijzingen dat deze meer voorkomen bij bepaalde risicopatiënten. Stoppen met vaccineren betekent het virus terug meer ruimte geven, met alle risico’s die daarmee gepaard gaan. Ben je geschrokken van de berichten rond AstraZeneca? Weiger het vaccin niet in paniek. Bedenk dat de vastgestelde bijwerking bijzonder zeldzaam is en de kans om het virus op te lopen nog steeds veel groter is.” , zegt Sanne Vandromme, programmamanager van de vaccinatiecentra van ELZ Scheldekracht.

Jonger dan 56: strategie wordt aangepast

Er staan in Wetteren en Wachtebeke wel nog een aantal mensen ingepland die jonger zijn dan 56 voor een AstraZeneca-vaccin. Het gaat hierbij vooral om zorgprofessionals. Voor hen worden maatregelen getroffen. In het vaccinatiecentrum in Wetteren gaat het in de eerste plaats om een 20-tal personen op vandaag, 8 april. Zowel in Wetteren als in Wachtebeke zijn er de volgende weken nog vaccinaties met AstraZeneca voorzien. Ook zijn er dan enkele jonge mensen ingepland, maar het gaat om een beperkt aantal.

Wie vandaag moest langsgaan, kan dat nog altijd doen. Het vaccinatiecentrum probeert om deze mensen te vaccineren met een Pfizer-vaccin in de plaats, of hen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak te geven, deze keer met het Pfizer-vaccin. Wanneer de persoon zelf geen bezwaren heeft tegen het
AstraZeneca-vaccin, kan die zijn geplande vaccin nog steeds krijgen. Wil hij of zij niet meer langskomen vandaag, dan kan de afspraak geannuleerd worden.

Wie jonger is dan 56 en later deze maand ingepland staat voor een AstraZeneca-vaccin, krijgt een annulatiebrief. Deze wordt eind deze week of begin volgende week verwacht. Een nieuwe, prioritaire uitnodiging voor Pfizer volgt. Dit geldt voor zowel een eerste als een tweede dosis.

Wat met de tweede prik?

Wie al een eerste prik met het AstraZenecavaccin kreeg en in mei of juni een tweede prik moet krijgen, kan voorlopig enkel afwachten. De beslissing van de regering is momenteel geldig voor één maand. Je tweede afspraak blijft geldig tot de vaccinatiecentra eventueel nieuwe richtlijnen krijgen.