...

Reservelijst Qvax loopt op volle toeren

vaccination-Reservelijst Qvax loopt op volle toeren

Lancering van reservesysteem Qvax : bijna een half miljoen bezoekers op de eerste dag

Gisteren werd QVAX, het algemene reservesysteem gelanceerd. Mensen van ouder dan 18 jaar die in Vlaanderen, Wallonië en Duitstalig België wonen, kunnen zich erop registreren als ze door hun vaccinatiecentrum willen opgeroepen worden om resterende vaccins te krijgen, van mensen die niet kwamen opdagen. Het gaat dus steeds om een beperkt aantal dosissen.

Algemene reservesysteem gelanceerd

Vanaf zijn lancering gisterenmorgen werd de website druk bezocht. Uiteindelijk waren er gisteren meer dan 500.000 bezoekers. Vanmorgen waren er meer dan 250.000 mensen effectief ingeschrevenen op de reservelijst, ongeveer het aantal inwoners van Gent/meer dan het aantal inwoners van Charleroi. Bijna 10% was ouder dan 65 jaar, en zij maken momenteel het meeste kans om te worden opgeroepen.

Grote wachtrij door de vele gebruikers op Qvax

Dit grote aantal bezoekers deed een wachtrij ontstaan die de hele dag door bleef aangroeien. Het gebruik van wachtrijen is een normale procedure om overbelasting van de servers te voorkomen. Ook andere drukbezochte websites, zoals die van concerten en festivals plaatsen bezoekers in digitale wachtrijen. Vandaag is deze wachtrij weggewerkt en is het aantal bezoekers meer normaal geworden. Degenen die zich gisteren niet hebben kunnen inloggen, kunnen zich nu of de volgende dagen en weken gemakkelijker inschrijven op Qvax.

Mensen op reservelijst worden opgeroepen in dalende leeftijd

De mensen op de reservelijst zullen worden opgeroepen in dalende leeftijd, zoals voorzien in de vaccinatieplanning, en dus niet op basis van wie zich eerst heeft ingeschreven. Een 28-jarige kan een 65-jarige dus niet voorsteken, zelfs niet als hij zich eerder dan de 65jarige heeft geregistreerd. Je maakt dus veruit het meeste kans om te worden opgeroepen als je tot dezelfde leeftijdsgroep behoort als de mensen die momenteel worden gevaccineerd. Het belangrijkste doel van deze reservelijst is om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk worden te vaccineren.

Uit deze grote instroom blijkt dat de bevolking erg gemotiveerd is om zich te laten vaccineren, en dat mensen het belang inzien van de vaccinatiecampagne. Want pas als we de mijlpaal van 70% gevaccineerde volwassenen bereiken, kunnen we terugkeren naar het normale leven. Als je je laat vaccineren, bescherm je niet alleen jezelf, maar draag je bij aan de groepsimmuniteit van de hele bevolking.