...

Zijn Madeliefjes onkruid of goed voor alle kwaaltjes

Zijn Madeliefjes onkruid of goed voor alle kwaaltjesMadeliefjes goed voor alle kwaaltjes

Het madeliefje is een bloem, ook gezien als onkruid dat deze tijd van het jaar zijn kop op steekt. Lees alles over dit wonderbaarlijk bloemetje. Madelief (bellis perrenis). De latijnse naam “bellis perrenis” van de madelief duidt op mooi (bellis) en overblijvend (perrenis).

Er zijn twijfels over de Nederlandse naam. “Made” kan een weide of een maagd betekenen. Volgens de legende ging Maria naar het graf van Jezus en toen ze zag dat zijn lichaam weg was, huilde ze. Overal vielen haar tranen op de grond, een madeliefje ontsproot. Het eenvoudige madeliefje is een symbool van onschuld en zuiverheid.

Madeliefje als bloemenorakel

Lange tijd is het madeliefje als bloemenorakel gebruikt: men trekt de bloemblaadjes één voor één uit onder het zeggen van een versje zoals verliefd, verloofd, getrouwd om een toekomstige toestand te kennen of die van degene op wie men verliefd is.

Het madeliefje wordt ook beschouwd als een symbool van deugd.

In de schilderkunstschilderkuns wordt het madeliefje vaak geassocieerd met de Heilige Maagd. Het is een van de 76 planten die op het schilderij “Lam Gods” staan ​​afgebeeld. Deze bloem wordt al lang gebruikt in de volksgeneeskunde. In de oudheid werd het vooral gebruikt als kruid dat wonden genas. De vers geplette blaadjes zijn goed voor kneuzingen. Smeerwortel en calendula kunnen worden gebruikt om een ​​uitstekende wondgenezende zalf te maken.

Hoestsiroop op basis van madeliefjes

In Slowakije gebruikten ze hoestsiroop op basis van madeliefjes, en in de hedendaagse kruidengeneeskunde wordt het ook gebruikt om hoest te verlichten vanwege het slijmoplossend effect. Het blad en de geurende thee hebben een bloedreinigend en vochtafdrijvend effect. Dit kan de huid reinigen en helpen bij de behandeling van acne en verschillende huidaandoeningen. Door de aanwezigheid van bittere stoffen stimuleert thee ook de gal- en leverfuncties en stimuleert het de eetlust. Bloemen kunnen ook krampen voorkomen en verlichten. (Al deze kenmerken zijn wetenschappelijk bewezen).

In de 18de eeuw werd het madeliefje in Duitsland tot systematische uitroeiing veroordeeld omdat men (ten onrechte) dacht dat het madeliefje vruchtafdrijvend was. Het plantje is niet giftig dus kunnen alle delen ervan in de keuken gebruikt worden.

Koken met Madeliefjes

Je kunt ook madeliefjes eten. In het verleden werden de bladeren gekookt met vette, zware vleesgerechten. Dit komt door de bittere substantie. Bittere stoffen bevorderen de afscheiding van maagzuur en gal en bevorderen zo de eetlust en de spijsvertering. Veel “palingkruiden” bevatten bittere stoffen omdat paling een vette vis is. Ook in het aperitief vinden we bitterstoffen terug. Absint is er een van. Misschien niet zo sexy, maar kamille thee is ook een goed aperitief. Door hop bevatten de meeste bieren ook veel bitterstoffen.

Het kauwen van vers geplukte bloemen kan mondontsteking, zoals aften, voorkomen. Ze zijn inderdaad een beetje bitter. De bladeren kunnen ook als sla gebruikt worden en de bloemen om verschillende gerechten en soepen te versieren. Je kunt ongeopende jonge bloemknoppen in azijn doen en ze gebruiken als vervanger voor kappertjes.

Madeliefjes zijn door de Duitsers gewijd aan de lente en de mooie godin Ostara.

Madeliefjes zijn door de Duitsers gewijd aan de lente en de mooie godin Ostara. Haar feest wordt nog steeds gevierd in een gekerstende vorm, namelijk Pasen. En in Frankrijk heet dit madeliefje: pâquerette. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van madeliefjes. Een van hen vertelde ons dat de koude noordenwind Boreas verliefd werd op de bloemengodin Flora. Woedend verliefd, was hij zo stom dat hij verstrikt was geraakt in zijn broer Eurus, Dongfeng, Auster, Nanfeng en Zephyrus, Westerly. Toen de aarde weer gloeide en de bloemen bloeiden, blies Boreas zijn mooiste witte sneeuwvlokken over het hele land om zijn liefde voor Flora te bewijzen. Zeus, de oppergod, was boos, maar Flora glimlachte en veranderde elke sneeuwvlok in een madeliefje.

In bloementaal betekent madeliefje “kijk uit naar mijn antwoord over een paar dagen”.