...

Nieuwe natuurloop in Parkbos te Gent

foto natuur en bos vlaanderen

Nieuwe natuurloop in het Parkbos te Gent

Zondag 28 maart 2021 — De lokale besturen van De Pinte en Gent, Sport Vlaanderen en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid stellen de gloednieuwe natuurloop Parkbos voor. De 100% natuurlopen brengen lopers langs unieke plekjes waardoor ze al sportend één worden met de natuur.

Een beetje gezonde lucht tanken in de groene omgeving

De natuur maakt mensen gezonder, dat is bewezen en dat sport ook goed is voor het lichaam is allang geen geheim meer. De ontwikkeling van deze natuurloop is een uitstekend resultaat van de samenwerking tussen de natuur- en sportsector. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde looproutes dwars door prachtige Vlaamse natuur.

‘In het Parkbos loop je door een mooi en gevarieerd landschap. Je doorkruist bossen, statige dreven en open terrein’, zegt Tom Embo, Directeur Natuurinvest bij Natuur en Bos.

Natuurloop Parkbos

Met een parcours van 4, 5,3 of 11,7 km vindt elke loper er zijn of haar sportieve uitdaging. En dat midden in het mooie decor van het Parkbos Vanaf de onthaalpoort Grand Noble start de groene lus van 4 km. Ter hoogte van de ingang ter hoogte van de Polderdreef start de blauwe lus van 5,3 km. De lus van 11,7 km kan je zowel starten aan de onthaalpoort Grand Noble als aan de onthaalpoort ter hoogte van de Polderdreef. Start je aan de Polderdreef, vlak bij de N60 (De Pinte) dan volg je de zwarte pijlen; doe je dat aan Grand Noble (Kortrijksesteenweg thv 1175, Sint-Denijs-Westrem) volg dan de rode pijlen.

Het Parkbos telt niet minder dan 10 kastelen met bijhorende parken. Bossen, imposante dreven en knotbomenrijen karakteriseren er het landschap. Ook jonge bosaanplantingen en kruidenrijke begrazingszones maken het een groene stadslong. Bijzonder is de drevenstructuur in deelgebied Scheldevelde. Van aan de poort van het kasteel Scheldevelde waaieren zeven dreven uit over het landschap. Iets verderop vind je de Zevenster, een centraal punt waar zeven dreven samenkomen.

‘Als stad vinden we het belangrijk om te blijven investeren in voldoende, bewegwijzerde loopparcours‘, aldus sportschepen Sofie Bracke van de stad Gent. De goede samenwerking van alle partijen voor dit nieuwe parcours past ook helemaal in ons beleid.”

‘De betrokkenheid van Joggingclub De Pinte bij het uitstippelen van het parcours bleek zeer waardevol’. Ze zullen – samen met de vele bezoekers van het Parkbos – alvast gretig gebruik kunnen maken van dit nieuwe loopaanbod. Bovendien zagen we in de huidige coronatijden het aantal joggers in het Parkbos toenemen, vult schepen Kristof Agache van De Pinte aan.

Sporters beleven meer

Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je bekomt de ideale balans voor een deugddoende activiteit.

‘De herkenbare signalisatie met afstandsaanduidingen tonen jou de weg en motiveren je om door te zetten. Dus trek jouw loopschoenen aan en blijf vooral sporten, want sporters beleven meer, zeker in de natuur’, aldus Philippe Van de Velde van de afdeling sportpromotie bij Sport Vlaanderen.
Meer informatie over de natuurlopen: www.natuurenbos.be/natuurlopen
Meer informatie over de loopomlopen: www.sport.vlaanderen/loopomlopen
(Foto: natuur en bos Vlaanderen)