...

Fietsersbond Aalst wil jaagpad aan Dender sneller open

Fietsersbond Aalst wil jaagpad aan Dender sneller terug open

De fietsersbond is niet blij met het langdurige sluiting van het jaagpad Aalst – Erembodegem

Fietsersbond Aalst – maart 2021 – Ook deze einddatum van de afsluiting van het jaagpad is weer maar eens niet gehaald. Al jaren worden fietsers en wandelaars rondgestuurd naar de Brusselse steenweg.

In 2015 is gestart met de bouw van de nieuwe sluis (Dender) en in de zomer van 2016 is het jaagpad even geopend om daarna weer definitief gesloten te blijven. Op de borden wordt de datum herhaaldelijk met een paar maanden verschoven, al staat er nu wel dat het jaagpad gesloten is tot 28 februari 2021. Ludiek werd deze datum door waarschijnlijk een boze fietser aangepast naar 2027, maar dit is eigenlijk niet echt grappig zegt de Fietsersbond Aalst.

Het jaagpad langs de dender, een pad met jarenlange HINDERNISSEN

In 2018 beloofde een persartikel van Waterwegen en Zeekanalen (nu de Vlaamse Waterweg) het jaagpad zeker in september te openen. Maar elke keer worden alle gebruikers aan het lijntje gehouden. September van welk jaar? Want ook in september 2019 kreeg de fietsersbond het antwoord dat het jaagpad in het najaar opengesteld zou worden voor fietsers en voetgangers. En als kers op de taart was het antwoord per mail dat we in september 2020 van de Vlaamse Waterweg: Er wordt gebouwd aan een nieuwe stuw en sluis. (Alsof we dit ondertussen nog niet wisten.)

Daarnaast komen er aangepaste oevers die over 100 meter natuurvriendelijk worden ingericht, een vispassage, een dienstgebouw en een gloednieuwe fietsers- en voetgangersbrug. Door deze werkzaamheden zijn aanpassingen nodig aan het jaagpad langs de rivier. De opening van het vernieuwde jaagpad in Aalst was voorzien op het einde van de werken aan sluis en stuw, eind 2020. In overleg met de stad zullen we het jaagpad eerder openen. De openstelling van het jaagpad is voorzien dit najaar.

Rare kronkels en weinig duidelijkheid over communicatie met betrekking jaagpad

Fietsersbond Aalst – Maar als we wat verder gaan zoeken en de site van de Vlaamse Waterweg lezen we dit bericht:

01/07/2019 – Aan de Dender in Aalst werkt De Vlaamse Waterweg nv aan een nieuwe stuw en sluis. Zo kan wateroverlast vermeden worden en blijft de Dender ook in de toekomst bevaarbaar. In functie van de werken werd het jaagpad onderbroken en worden voetgangers en fietsers omgeleid. Het jaagpad zal terug opengaan in het najaar van 2019.

(21/03/2021 om 13u05 https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/jaagpad-langs-de-dender-aalst-open-het-najaar )

Stad Aalst

Wanneer gaat stad Aalst de Vlaamse Waterweg interpelleren over deze heel gebrekkige communicatie? Wat is de reden waarom dit oogluikend wordt toegestaan?

Is het nu ons gevoel, of zijn we hier als fietser niet alleen, maar hebben wandelaars dit ook al gemerkt dat er weinig tot geen duidelijkheid is over wat daar nu nog steeds wordt gedaan. Hoe werken die 2 jaar zouden duren nu al 6 jaar aanslepen en niemand dit abnormaal lijkt te vinden.

Deze route zou, zeker in de zomer, voor veel woon/werk en school verkeer een aangenaam en rustig alternatief kunnen zijn, dat ons nu reeds 6 jaar ontnomen wordt.
www.fietsersbond-aalst.be

Fietsersbond Aalst - jaagpad - vlaamse waterweg