...

Groenten uit eigen moestuin smaken zoveel beter

Groenten uit eigen moestuin

Groenten uit eigen moestuin smaken zoveel beter, dat weet ondertussen iedereen. Ze zijn lekker wordt beweerd, maar is dat wel zo? In zijn boek Wat is nu
gezond
, zegt professor Katan, hoogleraar voedingsleer dat groenten vooral goed zijn om wat er NIET in zit. Met andere woorden: ze bevatten weinig calorieën en ongezonde stoffen zoals vetten en suikers. Groenten eten is prima, heel verstandig, het kan helemaal geen kwaad, maar absoluut nodig is het niet, is zijn conclusie. We moeten dus ophouden om vooral kinderen wijs te maken dat ze deze beslist moeten eten om niet ongezond te worden en ellendig dood te gaan.

Groenten

Waarom dan toch groenten eten?

Je moet ze vooral eten voor de smaak, ze kunnen echt heel lekker zijn. Er is alleen 1 probleem: groenten zijn lang niet meer zo lekker als ze kunnen zijn. Je merkt het misschien niet omdat je smaak is ‘aangepast’ door de voedselindustrie. Kinderen hebben het door, volwassen zijn al geconditioneerd. Zelf kweken biedt ons de gelegenheid te ontsnappen aan minderwaardige producten die ons door de voedselindustrie in de maag worden gesplitst. Ik sta niet alleen in mijn opvattingen over groenten, velen hebben het door en daarom is de belangstelling voor het zelf kweken groeiende. Alleen zó kom je erachter hoe lekker deze kunnen zijn aldus professor Katan.

Zelfgekweekte groenten smaken bijna altijd beter

Je zal het wel met mij eens zijn als ik beweer dat nog maar weinig mensen zelf groenten kweken om geld te sparen. Tenzij je het flink groot opzet bespaar je ook helemaal geen geld, dat kan iedereen narekenen. Waarom dan wel? Het is een mooie hobby om iets te zien opgroeien en nog belangrijker, zelf gekweekte groenten smaken een stuk beter. Hoe dat zo is gekomen ligt aan het grootschalige, economische denken. Groenten worden door steeds grotere bedrijven gekweekt, en dat is efficiënter. En die grote bedrijven huren slimme mensen in, ook universiteiten, om het productieproces te stroomlijnen. Dat gaat van rassen die meer opbrengen tot super handige kweekmethoden. 

Groenten

Een klein veldje achter zijn huis

Er is een verhaal van een groentekweker met duizenden meters kassen die met succes kweekte voor de supermarkt. Zijn groenten glommen in de kisten zodat de klanten zeer tevreden waren. Alles zag er immers prima uit? Maar zelf had hij een klein veldje achter zijn huis waar hij groenten kweekte voor eigen gebruik. Dezelfde groenten die hij ook in de kas had staan, maar dan met smaak. Die kon hij in de kas, met zijn op steenwol substraat en kunstmatige voeding gekweekte producten niet bereiken.

De meeste televisiekoks lopen volledig aan het handje van de voedselproducenten

Over het algemeen slikken we alles probleemloos. En daarbij worden we op het ‘goede pad’
gezet door de televisiekoks. Elke dag is er wel zo’n meisje of een jongen op T.V dat elke twee zinnen
lekker zegt. Vol overtuiging houden ze ons een volkomen onrijpe tomaat voor, daar gaat ze iets heel lekkers mee maken. Van te voren weet ze al dat het gerecht heerlijk wordt. Aan het slot van dat stukje kookkomedie wordt het eten op een dikke hoop op het bord gekwakt, liefst alles door elkaar. De meeste televisiekoks lopen volledig aan de leiband van de voedselproducenten.

Het E-Boek van Rob Herwig

De winter loopt langzaam maar zeker ten einde en de lente komt al achter de hoek kijken. Dus bijna tijd om in onze moestuin te gaan werken. Maar hoe begin je nu eigenlijk aan het kweken van eigen lekkere groenten, kruiden of klein fruit? Daar heb je goede informatie voor nodig dat je kan vinden in het Moestuin e-boek geschreven en onlangs aangepast door Rob Herwig. Deze man heeft 50 jaar ervaring met groenten kweken, heeft meer dan 70 boeken geschreven over tuinieren die in meer dan 20 talen zijn vertaald. De totale oplage is ruim 9 miljoen. Nu is de man 85 maar hij schrijft nog steeds met veel plezier  boeken. De digitale werken, ook van zijn dochter Modeste, vind je op zijn site.

Rob Herwig

Filmpjes op Youtube

Dit is een compleet handboek van meer dan 1.000 pagina’s, online te koop voor slechts 4,99. Het boek is net helemaal bijgewerkt en er werden 130 Youtube filmpjes aan gekoppeld. Op die filmpjes kan je zien hoe je de belangrijkste groenten en kruiden moet kweken. Je kunt ze via een link in de PDF van het boek oproepen als je online bent. Als je zinnens bent om je eigen groenten te kweken is dit E- boek alvast een aanrader voor Vlamingen en Nederlanders, en voor de prijs hoef je het alvast niet te laten. Het boek is ondertussen in 2021 aan zijn Vierde, uitgebreide druk toe. 

meer info op http://www.herwiggarden.info/

Moestuin e-boek