...

Nick & Simon over hun nieuwe single ‘Jarenlange maanden’

Nick & Simon over hun nieuwe single ‘Jarenlange Maanden’: “Die hebben we opgenomen met een banaan!”.  “Het zou fijn zijn als we met dit album een nieuw publiek bereiken en ons oude niet verliezen”, zeiden Nick & Simon in november toen ze hun studioalbum ‘NSG’ voorstelden. De albuminitialen staan voluit voor ‘Nick & Simon & Garfunkel’ waarmee het populaire Volendamse duo bijna letterlijk in de voetsporen stapt van hun Amerikaanse voorbeelden.

 Nick & Simon

’NSG’ is een conceptalbum

’NSG’ is een conceptalbum dat bestaat uit 12 Nederlandstalige liedjes die muzikaal geïnspireerd zijn op de sound van Simon & Garfunkel”, zegt Simon Keizer. Na Oostenwind verscheen vrijdag de nieuwe single ‘Jarenlange maanden’, een song waar je de typische ritmesectie van ‘Cecilia’ ongetwijfeld in zal herkennen. “Dankzij een banaan (lacht) hebben wij er onze eigen versie van gemaakt én we hebben er meteen ook een TikTok-dansje bij bedacht dat het inmiddels erg goed doet op de sociale media”, zegt Nick Schilder.

Nick & Simon bejubelde tv-serie ‘Homeward Bound

Naast hun bejubelde tv-serie ‘Homeward Bound’, waarin Nick & Simon samen met hun boezemvriend Kees Tol in de voetsporen stapten van Simon & Garfunkel, besloot het muzikale duo om ook een studioalbum op te nemen met 12 originele Nederlandstalige nummers die allen geïnspireerd zijn op de muziek van hun grote voorbeelden. Nick & Simon trokken naar Los Angeles, waar ze in de befaamde Henson Studio’s de kans kregen om met producer en meervoudig Grammy Award-winnaar Jay Newland (Norah Jones, Gregory Porter) hun conceptalbum op te nemen. In de Lage Landen is er bij het publiek en in de media alleen maar bewondering voor wat het duo presteerde en realiseerde.

Nick & Simon knappe single ‘Oostenwind

Na de knappe single ‘Oostenwind’ word je na het beluisteren van hun nieuwe single ‘Jarenlange maanden’ nog maar eens met verbazing geslagen. “Het overbekende ‘Cecillia’ van Simon & Garfunkel vormde voor ons de basis. Het Amerikaanse duo was het eerste dat het aandurfde om op willekeurige voorwerpen te slaan en te trommelen. Iedereen die bij hen in de ruimte zat deed mee. Ze sloegen op tafels, stoelen en er kwam ook een tamboerijn aan te pas. Art en Paul namen dat unieke geluid op en zijn het vervolgens gaan loopen en oneindig vaak na elkaar af gaan spelen. Plotseling klonk hun ritmesectie helemaal anders dan wat er normaal uit een drumstel komt. Het inspireerde Paul Simon om rond Cecillia, de godin van de muziek, verder te werken met de unieke klanken die ze hadden opgenomen. Dat geluid hebben wij in de befaamde Henson Studio’s in Los Angeles letterlijk gereproduceerd.

Drummer Bernie Dresel‘

Ceciliavormde de basis, maar in tegenstelling tot Simon & Garfunkel hadden wij met Bernie Dresel een drummer die met een banaan begon te slaan op een snaredrumvel dat nog in z’n plastiek verpakking zat. Iemand anders trommelde op de achterkant van een gitaar. Simon klapte met z’n handen en ik roffelde op een instrumentenkoffer. En niet te vergeten, wij hadden Paulinho da Costa die meer dan een toegevoegde waarde was voor de ritmesectie”, zegt Nick Schilder.

Percussionist Paulinho da Costa

Paulinho da Costa zegt misschien niet iedereen wat, maar de percussionist staat wel op éénzame hoogte wat betreft het inspelen van albums van alle groten der aarden. Je moet maar eens op z’n Wikipedia-pagina kijken. Op een gegeven moment krijg je een lamme vinger van het doorscrollen van de lijst van grootheden. Wij staan nu ook in dat lijstje en dat is echt te bizar voor woorden”, zegt Simon Keizer, die nog steeds onder de indruk is van de muziekopnames.

geschreven met Jaap Kwaman

Wat hij qua sfeer wist neer te zetten, is iets wat ik nooit zal vergeten. Vooral wat betreft de vreugde die hij met zich meebracht en het plezier in muziek maken. Dat mag niet verloren gaan en daar is hij het toonbeeld van. ‘Jarenlange maanden’ is overigens geschreven met Jaap Kwaman (3JS), een man die een grote rol heeft gespeeld binnen dit project. Het is mooi om te zien dat we met z’n drietjes, jammend ooit dat liedje begonnen te maken met ‘Cecillia’ als vertrekpunt. Vervolgens hebben we dat helemaal in kaart weten brengen, tot en met de opnames. Dit nummer is misschien wel het beste voorbeeld van het hele ‘NSG’-project.”

Jarenlange maanden Ook op Tik-Tok

Ondertussen wordt op TikTok het ‘Jarenlange maanden’-dansje gretig gedeeld. “Het ziet er eenvoudig uit, maar toch is het best wel een uitdaging om de bijhorende pasjes snel onder controle te krijgen. Het doet ons plezier dat mensen het leuk vinden en dat ze ondertussen het ook zelf uitproberen en filmen. Een nieuwe ‘Jersulema’? De kans is klein dat het verhaal zo’n proporties aanneemt, maar je weet maar nooit hé”, zegt het duo lachend.

De nieuwe single ‘Jarenlange maanden’ van Nick & Simon is terug te vinden op hun album ‘NSG’, dat uitgebracht werd door Warner Music. De single is beschikbaar op alle digitale platformen.

Nick & Simon over hun nieuwe single ‘Jarenlange maanden’ - Logo House Of Entertainment