...

John West is keihard: “Waar zijn die ‘Vrienden van toen’

John West is keihard: “Waar zijn die ‘Vrienden van toen’ als het geld op is?” Met ‘Je raakt me zo’ scoorde John West een zomerhit. Hij overschreed bij onze noorderburen de kaap van 1 miljoen Spotify-streams. Tijd voor een opvolger en die vindt hij in het antwoord op de vraag: waar zijn die ‘Vrienden van toen’? Qua stemgeluid, présence, tekst en producties kan je John West netjes plaatsen in het rijtje van René Froger en Tino Martin. Met zijn nieuwe single bewijst West dat hij nog meer in zijn mars heeft. Hij kijkt ook resoluut onze kant uit: “Ik ben erg blij en vooral benieuwd naar hoe Vlaanderen hierop reageert. Naast de muziek en de productie, hoor ik van mijn songwriter-producers Emile Hartkamp en Norus Padidar dat ze bij jullie veel aandacht schenken aan het tekstuele en de inhoud. Met ‘Vrienden van toen’ zitten we dan goed. In het liedje zing ik over het pijnlijke gevoel dat je ervaart wanneer je het door omstandigheden lastig krijgt. Wanneer je geld opraakt en je zogenaamde ‘vrienden’ je één voor één laten vallen. Vreselijk!”

John West

Echte Vrienden

Het is de eerste keer dat John West een krachtige mid-tempo gelaagde popballade uitbrengt. “De fans reageerden laaiend enthousiast toen ik er enkele zong, vorig jaar tijdens mijn theatertournee. Ik had nooit gedacht dat rustigere songs ook mijn ding zouden zijn. ‘Vrienden van toen’ komt op het juiste moment uit, zeker als je kijkt naar de tijd waarin we met z’n allen zitten. Mijn stemuithaal (lacht), ja dat hoor je en dat past bij de song en het onderwerp. De meeste liedjes gaan over liefde en geluk, maar je mag niet vergeten dat er ook mensen zijn die het best lastig hebben en door omstandigheden financieel aan de grond zitten. Op zo’n momenten leer je je echte vrienden kennen en merk je wie er vroeger met je omging voor de centen, en nu ‘niet thuis’ geven als je hen om hulp vraagt.”

Spaarzaam

Als 18-jarige jongen stond John West met z’n vader al op de Haagse markt. “Hij heeft mij geleerd spaarzaam te zijn en ervoor te zorgen dat je wat centen achter de hand hebt voor onvoorziene omstandigheden. In tijden van crisis leer je inderdaad je echte vrienden kennen. Ik heb geluk dat ik nog steeds dat hechte clubje heb van toen ik 18 was. Daar kan ik nog steeds op rekenen, maar ik merk in mijn omgeving dat velen ermee worstelen. ‘Vrienden van toen’ krijgt in deze coronatijden een extra gelaagdheid, want meer dan ooit verlangen we met z’n allen opnieuw naar de gezelligheid die ontstaat wanneer je samenkomt, maar voorlopig zit dat er nog niet meteen in.

Videoclip

John draaide de bijhorende videoclip in Den Bosch: “Het was bijzonder, want terwijl ik door de binnenstad dwaalde, werd ik er geconfronteerd met de lege straten, pleinen en de gesloten kroegen. Het was er zo stil dat het gebeuren niet alleen een diepe indruk op mij heeft achtergelaten. Maar ook voor de perfecte achtergrondsfeer zorgt bij dit nummer. Het plaatje is hiermee inderdaad compleet.”

‘Vrienden van toen’ van John West verscheen op Cornelis Music en is digitaal beschikbaar.

John West is keihard: “Waar zijn die ‘Vrienden van toen’ - Logo House Of Entertainment