...

De lustige velodroom viert 750 jaar Blankenberge

De lustige velodroom viert 750 jaar Blankenberge. Naar aanleiding van 750 jaar Blankenberge vatte de huidige eigenaar van de lustige velodroom Thierry Monbaliu het plan op om een nieuwe gekke fiets te bouwen. Thierry vond de viering van 750 jaar Blankenberge HET moment om met zijn project van start te gaan. Thierry zocht contact met het stadsbestuur en die zagen het project wel zitten. De lustige velodroom is onlosmakelijk verbonden met Blankenberge. Als je iets ziet van of over Blankenberge zie je steeds opnieuw als blikvangers De Pier en de Lustige velodroom.

87 jaar

Ook op oude postkaarten en filmpjes zie je telkens dezelfde twee bezienswaardigheden terugkeren. Inmiddels bestaat deze houten wielerpiste zelf al 87 jaar en is qua uitzicht nauwelijks veranderd. Vele toeristen die nu al heel wat ouder zijn geworden herinneren zich zeker en vast de toertjes nog die ze als kind hebben gereden. Ook menig volwassene liet zich toen al eens verleiden tot een paar toertjes met een gekke fiets op deze piste. En dat tot groot jolijt van de toeschouwers die rondom de velodroom en op de dijk stonden opgesteld. Wie herinnert zich niet de vele lachsalvo’s van toeschouwers toen de fietsen niet wilden doen wat de berijder wou.

De lustige velodroom viert 750 jaar Blankenberge - IMG 5394

Meer dan 70 fietsen

Thierry, die als kleine jongen al met vader Louis meewerkte, nam in 1990 de velodroom over. Volgens aloude bekende familietraditie breidt Thierry de collectie gekke fietsen uit. Hij bouwde ondermeer de ’lambadafiets’, de meest spectaculaire van de meer dan 70 fietsen. Hij liet ook een hangar optrekken om de attractie veilig te bewaren. Tijdens de winter is de Velodroom immers afgebroken en is er heel wat onderhoud nodig aan de vele fietsen en de ’houten piste’. En nu naar aanleiding van de viering van 750 jaar Blankenberge werd op dinsdag 4 augustus.

De lustige velodroom viert 750 jaar Blankenberge - IMG 5397

Gratis

Het was Blankenbergs burgemeester Daphné Dummery die de nieuwe fietst “alle seizoenen” mocht uitproberen. Maar na een 10-tal meter gaf ze er reeds de brui aan. Schepen Herpoel deed het beter en hield het een volledige toer uit. Maar de overwinning was voor Fleur die twee hele toeren op de piste reed, terwijl de genodigden genoten van een natje en een droogje. De nieuwe fiets “alle seizoenen” zoals wij hem doopten is voorzien van een paraplu wat maakt dat hij voor alle weer geschikt is. Normaal mocht iedere Blankenbergenaar gratis een toertje op de lustige velodroom komen rijden, maar door de  coronapandemie wordt dit uitgesteld  tot een latere datum.

De lustige velodroom viert 750 jaar Blankenberge - IMG 5413

Voor meer inlichtingen over de lustige velodroom klik hier