...

Hartverwarmende popmusical June Foster

Hartverwarmende popmusical June Foster - Logo The Singing Factory

The Singing Factory geeft jonge talenten volop de kans in hartverwarmende

popmusical ‘June Foster’

Wanne Synnave schrijft en regisseert opvolger succesproductie ’13’

Hartverwarmende popmusical June Foster - Aankondiging June Foster
(Foto: The Singing Factory)                                      i.s.m Pleegzorg Vlaanderen

Vorig seizoen liet productiehuis The Singing Factory de jongeren van kidskoor XL Melodia (10 t/m 15 jaar) hun vuurdoop beleven in de swingende popmusical ’13’. Het werd een doorslaand succes, met extra voorstellingen en perscommentaren waarin o.a. te lezen stond: ‘De toekomst van de Vlaamse musical’, ‘SCHIT-TE-REND’ en ‘Dé theaterrevelatie van het jaar’. Nadat hun jongerenkoor Youforia (16 t/m 25 jaar) in november 2019 nog schitterde in de bejubelde musical ‘November 89’, geeft The Singing Factory in maart 2020 ook de jonge talenten van Melodia opnieuw volop de kans om podiumervaring op te doen en dit in de gloednieuwe popmusical ‘June Foster’, die te zien zal zijn in concert- en theaterzaal TheAtrium te Mechelen.

‘June Foster’ vertelt het verhaal van June, een zestienjarig meisje dat – samen met haar jongere broers Noah en Alex – terechtkomt in een nieuw pleeggezin, bij pleegmoeders Allison en Jess. June moet leren omgaan met haar nieuwe omgeving, de eerste liefdesproblemen van haar (homoseksuele) broer en haar nieuwe vrienden. Deze zomerse, hartverwarmende popmusical voor het hele gezin werd geschreven door de 23-jarige Wanne Synnave (‘Magdalena’, ‘November 89’, presentator radiozender MNM), die ook de regie op zich neemt.   De muziek is van de hand van Kristof Aerts en zal gebracht worden door een 7-koppige liveband onder diens leiding. Choreograaf van dienst is, net als voor ’13’, Matthew Michel.

De hoofdrol in ‘June Foster’ wordt vertolkt door de 14-jarige Kato Faure uit Deurle, die vorig seizoen  al overtuigde als cheerleader Kendra in ’13’. De 15-jarige Zion Luts (Kermt) heeft na zijn hoofdrol als Evan Goldman in ’13’ opnieuw een rol in de hoofdcast te pakken als Noah, de met zijn homoseksualiteit worstelende broer van June. Titus Schrooyen (14, Antwerpen) maakt zijn debuut in de hoofdcast en vervolledigt het broederpaar als Alex.  De jongeren krijgen in de hoofdcast ook de steun van enkele ervaren volwassenen. Zo kruipen Leen De Graeve en Veerle Van Ransbeeck in de huid van pleegmoeders Jess en Allison. Mag Brieuc Van Kersschaever als sociaal werker William proberen June en haar broers zo goed mogelijk te begeleiden in hun nieuwe pleeggezin, en bewaart Anne-Sophie Metselaar als huishoudster Sophia de orde en netheid Hartverwarmende popmusical June Foster - June Foster castv.l.n.r.: Leen De Graeve / Veerle Van Ransbeeck / Brieuc Van Kersschaever / Anne-Sophie Metselaar

Pleegzorg Vlaanderen hoopt dat musical ‘June Foster’ pleegkinderen helpt en nieuwe gezinnen prikkelt

Net zoals bij ‘The Wave’ (fascisme en groepsdruk), ‘Magdalena’ (Ierse ‘Magdalene-laundries’) en ‘November 89’ (leven rond de Berlijnse Muur), kiest The Singing Factory met ‘June Foster’ (pleegzorg) opnieuw voor een niet-alledaags musicalthema. Dat ‘June Foster’ de thematiek van pleegzorg zo openlijk aansnijdt, kan volgens Pleegzorg Vlaanderen enkel maar gunstige effecten hebben.

In Vlaanderen wonen op dit moment 7.100 pleegkinderen bij een pleeggezin. Heel wat onder hen zullen zich ongetwijfeld kunnen inleven in het verhaal van de musical.”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen. “Net als de drie hoofdrolspelers hebben ze alles wat voor hen vertrouwd was moeten achterlaten en zoeken ze elk op hun manier een nieuwe plek in hun pleeggezin. Vaak worstelen ze ook met het gevoel dat ze de enige zijn die in een ander gezin wonen. Dat een musical een thema als pleegzorg zo openlijk aansnijdt, zal er zeker toe bijdragen dat dit gevoel vervaagt.”
Twee mama’s

“Het pleeggezin van June en haar broers bestaat uit twee pleegmama’s. Voor ons is dat niet zo opmerkelijk, want pleeggezinnen bestaan natuurlijk niet alleen uit traditionele gezinnen. Ook holebi’s, alleenstaanden, nieuw samengestelde gezinnen en gezinnen met of zonder kinderen, kunnen pleegkinderen een warme thuis bieden. Belangrijk is vooral dat je een groot hart hebt voor kinderen en respect voor ouders die het moeilijk hebben. Er zijn nog heel wat kinderen in Vlaanderen die op zoek zijn naar een pleeggezin, dus hopelijk kunnen we door het verhaal van June, Noah en Alex ook nieuwe gezinnen prikkelen om zich kandidaat te stellen als pleeggezin”, besluit Niels Heselmans.
‘June Foster’ speelt op 7, 8, 13 en 14 maart in zaal TheAtrium te Mechelen.
Tickets en info: www.singingfactory.be

HOOFDCAST:
June Foster: Kato Faure
Alex (broer): Titus Schrooyen
Noah (broer): Zion Luts
Jess (pleegmoeder): Leen De Graeve
Allison (pleegmoeder): Veerle Van Ransbeeck
William (sociaal werker): Brieuc Van Kersschaever
Sophia (huishoudster): Anne-Sophie Metselaar

ENSEMBLE 
Kidskoor XL Melodia: Kobe Debie, Nell Moerbeek, Emma Villays, Aisha Kanteh, Aurelia Luna Vittiglio, Bo Elisabeth, Caat Hutten, Coumba Thiam, Elyessa Yilmaz, Hanne Reeg, Isha Bleys, Joene Van Dorslaer, Joline Vereecken, Jorinde Quintens, Kiran Vanhees, Lene Heuten, Lize Coppens, Lotte Villays, Mathias Van Cauwenberg, Mona Theuwissen, Nanou Vermeulen, Noah Apers, Nore Vanwetswinkel, Renzo Olivier, Sophie Dierckxsens, Stella Chapelle, Zoja Dobrovolskaja)
Volwassenen: Joke De Vos, Jens Goossens, Myrthe Van Steenlandt

CREW & CREATIVES
Script en liedteksten: Wanne Synnave
Muziek en arrangementen: Kristof Aerts
Regie: Wanne Synnave
Choreo: Matthew Michel
Koorleiding: Tinne De Groot, Ronny Plovie
Liveband: Kristof Aerts, Ronny Plovie, David Robbrecht, Robbe Desmet, Ruben De Vleesschouwer, Sven Ysewyn, Juan Carlos Rosquete Marquez

Hartverwarmende popmusical June Foster - Affiche June Foster