...

balletvoorstelling ‘Don Quichot’ op 14 mei 2020 in Stadsschouwburg Antwerpen

Meeslepende balletvoorstelling ‘Don Quichot’ strijkt op
14 mei 2020 neer in Stadsschouwburg Antwerpen

balletvoorstelling 'Don Quichot' op 14 mei 2020 in Stadsschouwburg Antwerpen - Aankondiging Don Quichot

De inspirerende saga van Cervantes in een prachtig ballet!

Hijs jezelf in het zadel voor een onvergetelijke avond uit, want Music Hall Classics nodigt je uit om 14 mei 2020 door te brengen in het onweerstaanbare gezelschap van de vernuftige edelman Don Quichot en zijn eeuwige sidekick, Sancho Panza . De 17e-eeuwse literaire klassieker, vertaald naar een meeslepend ballet door de 19e-eeuwse componist Léon Minkus, zal zich  –  af en toe driftig molenwiekend, dan weer hoofs trippelend – recht je hart in dansen in Stadsschouwburg Antwerpen. Tickets & info ‘Don Quichot’: www.musichall.be

Sinds Miguel Cervantes zijn eerste verhalen over de Spaanse wannabe-ridder Don Quichot en zijn trouwe dienaar Sancho Panza uit zijn pen perste, inspireerde hij talloze kunstenaars, regisseurs en componisten tot nieuwe meesterwerken. Zijn boek werd over de eeuwen heen de basis voor prachtige schilderijen, films, symfonische gedichten, musicals, opera’s én balletvoorstellingen.

Het is die laatste manifestatie van de man uit La Mancha die Music Hall Classics met gepaste trots verwelkomt in Stadsschouwburg Antwerpen. Cervantes trok voor zijn roman alle emotionele registers open: komedie, tragedie, actie en romantiek passeren de revue om de lezer mee te slepen.

Ook in deze balletversie worden lachspieren noch traanklieren gespaard, dankzij het Music Hall Classical Ballet en een nieuwe choreografie geïnspireerd op de klassieke versie van Marius Petipa.

balletvoorstelling 'Don Quichot' op 14 mei 2020 in Stadsschouwburg Antwerpen - Don Quichot 1
(Foto: Music Hall Classics)

Het verhaal
Don Quichot ontdekt dat al zijn boeken verdwenen zijn. Dat is overigens geen fantasie, maar een goedbedoelde poging van zijn personeel om hem bij zinnen te houden: door het vele lezen dreigt hij definitief fantasie en werkelijkheid niet meer van elkaar te kunnen onderscheiden. Het is echter te laat: hij ziet een inbreker – Sancho Panza – als zijn trouwe bondgenoot en gezamenlijk trekken ze erop uit, op zoek naar avontuur.

Tijdens één van die avonturen komen ze in het liefdesdrama van Basilio en Kitri terecht. Kitri moet van haar vader trouwen met de rijke man Gamache. Don Quichot komt bij de herberg van Kitri’s vader en ziet dat zij ongelukkig is. Daarom daagt hij Gamache uit voor een duel.

Don Quichot wordt weggejaagd. Basilio doet alsof hij sterft en smeekt Kitri’s vader om medelijden en om hem met Kitri te laten trouwen. De vader stemt toe. Tijdens de bruiloft dansen Basilio en Kitri een grand pas de deux in Spaanse stijl. Don Quichot vertrekt, op zoek naar nieuwe avonturen.

Het verhaal op zich heeft niet zoveel meer te maken met Cervantes’ roman, maar het geeft het ballet wel de mogelijkheid Spaanse dansvariaties op te voeren. Alle elementen uit de Spaanse folklore zijn dan ook aanwezig: waaiers, toreadors, zigeuners en zwierige rokken!

balletvoorstelling 'Don Quichot' op 14 mei 2020 in Stadsschouwburg Antwerpen - Don Quichot 2
(Foto: Music Hall Classics)

Praktisch
‘Don Quichot’
Donderdag 14 mei 2020 – 20u – Stadsschouwburg Antwerpen

Duur voorstelling: 2u30  (incl. pauze)
Tickets & info: www.musichall.be

Componist: Léon Minkus
Ballet in 3 bedrijven + proloog
Producent: Geert Allaert
Libretto: Marius Petipa
Gebaseerd op ‘Don Quixote de la Mancha’, door Miguel de Cervantes
Originele choreografie: Marius Petipa, Alexander Gorsky, Kasyan Goleyzovsky en Yuri Vasyuchenko
Nieuwe choreografie: Gerard Mosterd
Decorontwerp: Steven Demedts, naar tekeningen van Natalia Bevzenko-Zinkina
Uitvoerend Producent / Dramaturg: Jean-François D’hondt
Kostuumontwerp: Nancy Avondts
Balletcompagnie: Music Hall Classical Ballet
Resident Director: Brigitte Derks

balletvoorstelling 'Don Quichot' op 14 mei 2020 in Stadsschouwburg Antwerpen - Affiche Don Quichot