...

Drie redenen om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen

jaarlijks schoorsteen laten vegen

Drie redenen om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen

Heb je thuis een houtkachel? Dan maak je hier ongetwijfeld veelvuldig gebruik van. Met name op koude herfstdagen en in de winter maakt zo’n kachel vaak overuren. Niet gek ook, want je kunt er een lekkere warme temperatuur mee creëren in huis. Vergeet echter niet om jouw houtkachel ook goed te onderhouden. Er wordt immers vuur gestookt en dat kan voor gevaar zorgen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Zie je het belang hiervan niet in? Wij zetten hieronder drie redenen om jouw schoorsteen jaarlijks te vegen op een rijtje.

1. Verkleint de kans op een schoorsteenbrand

Er zijn genoeg mensen met een houtkachel die hier niet of nauwelijks naar omkijken. Zij gaan er klakkeloos vanuit dat ze de kachel jaar in jaar uit zonder problemen kunnen gebruiken. Dit is echter niet het geval. Rommel kan zich namelijk op gaan hopen in het rookkanaal. Deze troep kan in brand vliegen, waardoor een schoorsteenbrand ontstaat. Indien je jouw schoorsteen jaarlijks veegt, verklein je de kans op een schoorsteenbrand. Dit is direct de belangrijkste reden om een schoorsteen ieder jaar te vegen. Bij het vegen van jouw schoorsteen verdwijnt rommel en aanslag namelijk uit de binnenkant van het rookkanaal. Veeg je de schoorsteen niet? Kijk dan niet raar op wanneer je vroeg of laat getroffen wordt door een schoorsteenbrand.

2. Zorgt dat rook juist wordt afgevoerd

Bij de verbranding van hout in jouw kachel komt niet alleen rook vrij. Althans, niet wanneer je ook nat hout verbrandt. Doe je dit met regelmaat? Dan komt er ook creosoot vrij bij de verbranding. Dit goedje hecht zich aan de binnenkant van jouw rookkanaal. Bij een te hoge temperatuur vliegt creosoot in brand. Dit stroperige goedje kan op den duur ook een blokkade vormen in jouw rookkanaal. Hierdoor kan de rook niet goed meer afgevoerd worden. Rook gaat in dat geval een andere uitweg zoeken. Zodoende kan het in jouw woning terechtkomen. Hier zit je niet op te wachten, want dit is bijzonder slecht voor jouw gezondheid.

3. Langer plezier van jouw kachel

Maak je veel gebruik van jouw kachel? Dan is goed onderhoud belangrijk. Veel mensen richten zich bij onderhoud alleen tot de kachel zelf. Zo wordt de ruimte waarin de verbranding plaatsvindt grondig gereinigd. Er is echter meer dan de kachel op zich. Je doet er namelijk ook goed aan om te zorgen voor een schone schoorsteen. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan een professional. Laat je jouw schoorsteen jaarlijks vegen door een schoorsteenveger? Dan ben je er zeker van dat je de kachel veilig kunt gebruiken. Bovendien gaan jouw kachel en rookkanaal aanzienlijk langer mee wanneer je hier zuinig mee omgaat.