...

Dorpsraad Heldergem sluit 20-jarig bestaan af met dialectquiz en goesjdeel

heldergem

Dorpsraad Heldergem sluit 20-jarig bestaan af met dialectquiz en goesjdeel.

Na een openingstentoonstelling en een succesvolle dialectquiz opnieuw gratis wafels voor iedereen in het Heldergems Ontmoetingscentrum ‘De Fransman’

Het gaat goed met de Heldergemse dorpsraad. Niet alleen werd hun voorzitter verkozen tot kopman van de Vlaamse vereniging voor dorpsbelangen, ook door het gemeentebestuur wordt het pionierswerk van de dorpsraad naar waarde geschat. In 2020 worden zij betrokken bij de opstart van dorpsraden in alle gemeenten van Haaltert, wat zij al aankondigden tijdens hun openingstentoonstelling in het Allerheiligenweekend. Voor het echter zo ver is, organiseren ze in het HOC op zondag 29 december voor de derde maal een gratis wafelenbak met muzikale omlijsting, als nieuwjaarsgeschenk voor iedereen van Heldergem en daarbuiten. Ook de voorbije dialectkwis was een schot in de roos. 10 ploegen amuseerden zich te pletter met grappige dialectwoorden en weetjes over Heldergem en zijn inwoners.

Wegens het succes twee jaar geleden, waagde de dorpsraad zich aan een nieuwe editie van een kwis over het Heldergems dialect. Waar de inschrijvingen zich eerst met mondjesmaat aandienden, tekenden toch 10 ploegen present op de avond zelf. Voorzitter William Minnaert, die als dialectkenner zelf de kwis had in elkaar gebokst en ook presenteerde, sprak van een onverhoopt succes. ‘Het is onze bedoeling om met dergelijke activiteiten mensen bij elkaar te brengen, en daar zijn we meestal in geslaagd. Er kwamen zelfs mensen vanuit Oudenaarde afgezakt, om hun dialectkennis te toetsen. Een meegekomen Engelsman snapte er niets van, maar had zich toch goed geamuseerd, verklaarde hij zelf.’
De twee eerst ingeschreven ploegen werden de virtuele winnaars, maar doordat ze met een persoon meer waren, wonnen ze uiteindelijk niet. ‘We vinden dat helemaal niet erg’ verklaarde Annie Andries van Kam2. ‘Het belangrijkste is dat we voor onze mannen eindigden, die ons de vorige keer hadden verslagen. Wij hebben er alvast deugd van gehad’.
De Sampeurkens (een knipoog naar een vroegere pastoor) gingen met 81 punten uiteindelijk aan de haal met de eerste prijs. Davidsfonds en dorpsraad hadden gezorgd voor een uitgebreide prijzenpot, zodat iedereen met 2 prijzen naar huis kon.

De dorpsraad wil echter het jaar in feest afsluiten. Daarom organiseren ze op zondag 29 december hun derde editie van ‘Goesjdieël’ met gratis wafels en koffie voor iedereen die komt.

‘Eigenlijk valt goesjdieël’ op 31 december’ vertelt ons secretaris en organisator Johan Baetens. ‘Het baseert zich op het aloude gebruik dat op het einde van het jaar de arme mensen gingen vragen om hun ‘godsdeel’, een aalmoes dat ze kregen van de rijken. Later ging dit over op de kinderen, en tot zo’n 20 jaar geleden gingen onze kleinsten op 31 januari vòòr 12 uur ’s middags rond om ‘goesdieël’ te roepen aan de deuren. Ze kregen dan snoep, een stuk fruit of een stuk drinkgeld.‘

Wij bakken gratis wafelen voor het hele dorp, en de kinderen worden bedacht met een extra cadeautje. Iedereen die langs komt, krijgt 2 wafels en een tas koffie. Andere dranken en versnaperingen zijn te verkrijgen aan zeer democratische prijzen. Het wordt ongetwijfeld een fijn ontmoetingsmoment om even bij te praten over het afgelopen jaar. Net als bij de vorige edities beloofden een paar muzikanten reeds hun instrument mee te brengen om wat te spelen. Wie er de vorige keren bij was, kon getuige zijn van een gezellig samenzijn en heel wat ambiance.

Plaats van afspraak op 29 december is HOC De Fransman, Heldergemstraat 136, 9450 te Heldergem tussen 14u30 en 17u30 De dorpsraad focust zich in de eerste plaats op de inwoners van Heldergem, maar uiteraard is iedereen welkom. Toegang is gratis.