...

Panamarenko overleden op 79 jarige leeftijd

panamarenko overleden

Panamarenko onverwachts overleden op 79 jarige leeftijd

Panamarenko, de Belgische en de wereldwijde bekende kunstenaar is op 79 jarige leeftijd overleden. Panamarenko was gehuwd met Eveline Hoorens van de bekende koffiebranderij Hoorens uit Sint-Maria-Oudenhove, Zottegem.

Panamarenko, artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940) is een Belgisch beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij maakt veel assemblages die met vliegen te maken hebben.

Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van “Pan American Airlines and Company”. Er was echter ook een Russische generaal in de Koude Oorlog met de naam Panamarenko. De kunstenaar Henri Van Herwegen hoorde deze naam op de radio.

In de periode 1969-1971 bouwde hij de zeppelin The Aeromodeller, en in 1990 de eerste Archaeopterix (een intelligente kip) naar het model van een prehistorische vogel. In 1996 presenteerde hij de duikboot Pahama Novaya Zemblaya. Intussen is hij ook internationaal doorgebroken en hij organiseerde eenmans-tentoonstellingen in Londen en Bazel (in 2000) en in New York (2001). In 2003 werd zijn beeld Pepto Bismo in Antwerpen op het Sint-Jansplein ingehuldigd. Bron: wikipedia.org