...

Vlaming is minder bezorgd over milieu en klimaat dan een jaar geleden

Vlaming is minder bezorgd over milieu en klimaat dan een jaar geleden - Logo Humo

‘Humo’s Grote Ecologie-Enquête’: Vlaming is minder bezorgd over milieu en klimaat dan een jaar geleden

Vlaming is minder bezorgd over milieu en klimaat dan een jaar geleden - Humo klimaat 1
Ⓒ Steve Michiels

De Vlaming ligt minder wakker van milieu en klimaat: vorig jaar maakte 80% zich zorgen over de opwarming van de aarde terwijl dat vandaag gedaald is naar 74%. Dat blijkt uit de jaarlijkse Humo’s Grote Ecologie-Enquête die onderzoeksbureau iVox uitvoerde bij 1000 Vlamingen. Hoewel de bezorgdheid daalt, moet er volgens de Vlaming wel iets gebeuren – al mag dit niet ten koste gaan van het eigen comfort of de portemonnee.

Bart Vanegeren, hoofdredacteur Humo: “Scholieren op de barricaden, oerwouden in de fik en Venetië onder water: de klimaatkwestie is dit jaar bijna even hot als onze planeet. En toch blijkt uit Humo’s Grote Ecologie-Enquête dat, in vergelijking met vorig jaar, net iets mínder Vlamingen wakker liggen van milieu en klimaat. Greta Thunberg, Anuna De Wever en hun medespijbelaars zorgden voor polarisering: hun acties inspireerden een deel van de bevolking, maar deden meer burgers volledig afhaken.”

Vlaming wil wel iets doen aan ecologische voetafdruk, maar niet ten koste van eigen comfort

De hitte van afgelopen zomer (49%) en het nieuws over milieurampen zoals bosbranden en orkanen (61%) wakkerden de bezorgdheid van de Vlaming om het klimaat aan. Maar waar vorig jaar 28% het milieu beschouwde als een ondergeschikt luxeprobleem, is dat nu 41%.

De Vlaming wil wel iets doen aan zijn ecologische voetafdruk, maar dit mag niet te veel geld kosten en niet ten koste gaan van het eigen comfort. Dat wordt perfect geïllustreerd door de attitude tegenover een vliegreis: hoewel 74% het schandalig vindt dat een treinticket naar Parijs duurder is dan een vliegtuigticket naar Barcelona, is slechts 4 op de 10 Vlamingen bereid om meer voor een vliegtuigticket te betalen. De meerderheid (61%) laat er de vliegvakanties ook niet voor en slechts 20% schaamt zich wanneer ze spotgoedkoop het vliegtuig nemen.

Vlaming is minder bezorgd over milieu en klimaat dan een jaar geleden - Humo klimaat 2
Ⓒ Steve Michiels

Invloed klimaatmarsen en acties Greta Thunberg en Anuna De Wever

De verminderde bekommernis om het klimaat staat haaks op de inzet van de acties van Greta Thunberg en Anuna De Wever. Ze inspireerden een deel van de bevolking: de helft van de Vlamingen (53%) staat achter de zaak van de spijbelaars, omdat ze het klimaatprobleem bekendmaakten bij het brede publiek. Twee Vlamingen op de tien (22%) staan door de marsen milieubewuster in het leven, en een even groot aantal (20%) stelt door de klimaatacties zelfs minder geneigd te zijn om met het vliegtuig op vakantie te gaan. 18% van de respondenten voelt zich door de scholieren geïnspireerd om meer te doen voor het klimaat, maar dubbel zoveel Vlamingen stelt dat ze door de klimaatspijbelaars net áfgehaakt zijn (42%). Meer dan de helft van de Vlamingen vindt dat Anuna en Greta overdrijven.

Humo’s Grote Ecologie-Enquête 2019 is uitgevoerd bij 1000 Vlamingen door het onderzoeksbureau iVox in opdracht van Humo. Drie kwart van de vragen waren identiek aan de enquête van 2018, waardoor vergelijken mogelijk is.