...

Internationale taptoe België bekoord ieder jaar meer toeschouwers

Internationale Taptoe Oostende

De Internationale Taptoe in Oostende, België ging afgelopen vrijdagavond in première in de Versluys Dôme te Oostende. De Internationale Taptoe België begint stilaan een begrip te worden in Oostende en zelfs ver daarbuiten. Van over gans het land kwamen de talrijke muziekliefhebbers vrijdagavond afgezakt naar Oostende voor deze internationale taptoe. Als je weet dat er dit weekend 2000 kaartjes meer gekocht zijn dan verleden jaar dan kan je wel spreken dat de Internationale Taptoe België in een positieve spiraal zit en nog veel kan groeien. Alleen naar volgend jaar toe is er op vrijdagavond geen show meer voorzien in Oostende.

internationale taptoe Oostende

Opening Internationale Taptoe

De eer om dit jaar de Internationale Taptoe België te openen was weggelegd voor de Song Mie Soekh Dancers samen met de republican south-Korea air force band onder leiding van Major Jang Djong Jaleu. Zij speelden een combinatie van traditionele Koreaanse  militaire muziek. En dat terwijl de Mie Soekh Dancers het beste van zichzelf gaven in elegante Zuid-Koreaanse danspassen met bijhorende traditionele trommels. The republic South-Korea air force band is wereldberoemd en werken jaarlijks z’on 200 concerten af. Zij waren ook te gast bij de openingsceremonie van de olympische spelen in 2000. De Choreografe Mie Soukh die haar naam aan de dansgroep gaf is trouwens professor aan de universiteit en Chief of Korean Traditional Arts Federation.

Internationale Taptoe

pipes en drums

Een goeie taptoe is geen echte taptoe zonder pipes en drums zo ook dit jaar. Voor de vierde maal op rij waren dan ook De massed pipes and Drums te gast op deze taptoe. De vierde keer maar steeds weer in een andere samenstelling. Dit jaar bestonden de Massed Pipes and Drums uit zes Vlaamse en Nederlandse bands: The Dutch Pipes & Drums, The 48th” Highlanders From Holland, For Freedom pipe Band, West Coast Pipe Band, The Blended Tartans en de Red Hackle Pipe Band en dat allemaal onder de kundige leiding van leading Drum Major Marc Raus. Tijdens dit optreden kregen we nog enkele traditionele keltische dansen ons gebracht door I.T Highland Dance Team o.l.v. Kristl Benton en Robin Simmons.

 6e Internationale Taptoe

willen is kunnen

De Oostendse formatie “willen is kunnen” is reeds voor de zesde maal op rij van de partij en een graag geziene gast. Deze formatie loopt door elkaar net als een wriemelende nest mieren. Zo lopen ze voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts, buigen en nog zoveel meer. Het optreden van deze formatie is echt een streling voor het oog en oor, want ondertussen dat ze door mekaar lopen blijven ze foutloos hun muziek brengen. Het marcherend blaas- en slagwerk wordt bijgestaan door een ‘font ensemble’ dat met klavieren, pauken, grote en kleine effectinstrumenten zorgen voor een bredere klankkleur.

Internationale Taptoe, pompiers de Paris

Les Pompiers De Paris

Speciale aandacht ging er ook naar het turnteam van de operationele eenheid van Les Pompiers De Paris. Dit turnteam maakt ook deel uit van de echte beroepsbrandweer van Parijs. Zo waren zij ook betrokken bij het blussen van de Notre-Dame, alsook boden zij hulp bij de terroristische aanslagen in 2015 eveneens in Parijs. Elke zaterdag staan zij ook paraat om de gele hesjes in toom te houden. Het zijn echte helden die bestaan uit 14 mannen en één dame. Ze noemen zichzelf Les Gymnaste Des Pompiers Paris en staan onder leiding van Sergeant Chef Benjamin Guy. Wat deze mensen lieten zien grenst aan het ongelooflijke.

Internationale Taptoe

The Symphonic Brass Wales Drummers Royal Britisch Legion

The Symphonic Brass Wales Drummers Royal Britisch Legion is een fanfare die oorspronkelijk bestond uit mijnwerkers van Wales en werd opgericht in 18.55. Het is de oudste Brass Band van Wales en onder zijn leden bevindt zich nog één echte mijnwerker luisterend naar de naam Ron. Zij oefenen traditioneel nog steeds in de lokalen van de koolmijn en staan onder leiding van Musical Director Graig Roberts. De solo op het euphonium (kleine tuba) daarna luisterde naar de naam “Fantasy op Rule Brittania” en werd gebracht door Martin Patterson.

Internationale Taptoe

Adjudant Roland Grotenboer

Adjudant Roland Grotenboer stelde ons nadien zijn fanfare van de bereden wapens voor. Dit is een wierregiment bestaand uit 18 personen. Deze band maakt muziek terwijl ze rondrijden op een fiets. Speciaal aan deze fietsen is dat ze geen rem hebben en een vaste achteras. Alle instrumenten worden bespeeld vanop de fiets, zelfs het slagwerk van deze fanfare is gemonteerd op een fiets. Het originele uniform dat ze dragen dateert nog van de jaren 30.

Internationale Taptoe

Western filmmuziek

Daarna kregen we nog Western filmmuziek gebracht door de fanfare van de Bereden Wapens maar dit maal niet per fiets maar te voet. zij brachten nummers van o.a. Morricone, Bernstein en Williams. Deze militairen hebben een ceremonieel teneu van de huzaren van Boreel dit tenue draagt de naam “Atella”. Dit uniform werd gedragen bij de slag om Waterloo, door de rode kleur van de vest viel het minder op als een soldaat gewond was, zij staan onder leiding van Ritmeester Harold Lenssen

Internationale Taptoe

Brandweer van Parijs

In het tweede deel kregen we nog eens de brandweer van Parijs maar ditmaal La Musique Des Pompiers De Paris. Maar niettegenstaande het brandweermannen zijn, zijn het ook Franse militairen, en bijgevolg ook één van de muziekkorpsen van het Franse leger. Zij luisteren naar de naam: “La Brigade Des Sapeurs De Paris” en staan onder de muzikale leiding van Major Dominique De Fiaudrin.

Internationale Taptoe

Omstreeks 23.30u was het tijd voor de grote finale en het slot, daartoe kwamen alle deelnemers een 500-tal in het totaal nog éénmaal terug. Zij namen afscheid van het grote publiek op de tonen van de Europese Hymne. Maar helemaal afgesloten werd er op de hit van Willy Sommers: “Laat de zon in je hart”. En daarna viel wat Oostende betreft definitief het doek over de zesde Internationale Taptoe België 2019. Voor mensen die deze taptoe toch nog willen meemaken zij kunnen volgend weekend nog terecht in de Soeverein Arena. Op zaterdag 12 oktober om 20u en’s anderendaags om14u op dezelfde locatie. Kaarten kan je bestellen via taptoebelgie.be of ticketmaster.be. Wij wensen langs deze weg nog even de presentator Carl Huybrechts te bedanken voor het ter beschikking stellen van zijn tekst. Wat ons betreft bij leven en welzijn tot VOLGEND JAAR.

Voor meer foto’s klik hier