...

Traditionele huldiging A. De Schepper te Dilbeek

-Dilbeek 11 juli 2019- Op de gemeentelijke begraafplaats van Dilbeek werd vandaag omstreeks 11u voor de vierde keer reeds een sobere plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van Alfons De Schepper. Maar wie was deze man? We duiken even in de geschiedenis. Begin augustus 1914 gaven talloze jonge Vlaamse mannen enthousiast gehoor aan de koninklijke oproep: “Vlamingen, gedenk de slag der Gulden Sporen!” en gingen zich aanmelden bij het leger om het land te verdedigen.

Traditionele huldiging A. De Schepper te Dilbeek - IMG 1380

Ook Zevenekenaar Alfons De Schepper (1893-1958), later ook bekend als kunstschilder. Hij was één van de tien frontsoldaten die begin 1918 omwille van zijn Vlaamsgezindheid tegenover zijn oversten naar de ‘Service d’Arrière’ werd gemuteerd. Hij stond gekend als een stevige flamingant in zijn eenheid, koppig vasthoudend aan het elementaire recht om Nederlands te spreken en in het Nederlands bevolen te worden. dit werd hem uiteraard door zijn oversten niet in dank afgenomen.

Traditionele huldiging A. De Schepper te Dilbeek - IMG 1391

Na zijn vrijlating engageerde hij zich bij de Vlaamse Oud-Strijders (VOS). Hij overleed in Dilbeek in 1958 en werd daar begraven tussen de andere oudstrijders. Dankzij V.O.S ( Vlaamse oudstrijders en VVB (Vlaamse Volksbeweging) werd Alfons de schrijver vandaag echt als Vlaamse frontsoldaat gehuldigd door het aanbrengen van een gedenkplaatje met een Vlaamse Leeuw op zijn grafzerk (herinneringskruis) zo zal iedereen voortaan blindelings het graf Van A. De schrijver op de begraafplaats van Dilbeek weten te vinden.

Traditionele huldiging A. De Schepper te Dilbeek - IMG 1387