...

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms

-vrijdag 23 november 2018- Het tot de nok gevulde sportpaleis kon weer genieten van het jaarlijkse Night of the proms. Het concept is nog steeds hetzelfde moderne en hedendaagse muziek overgoten met een klassiek sausje. Night of the proms bestaat al sinds 1985 en sleepte al verschillende internationale prijzen in de wacht prijzen in de wacht. De Emmy award, de Golden kamera, de live entertainment award om er maar een paar te noemen. De presentator van dienst was niemand minder dan Pieter Embrechts ook zanger en bij de meeste kinderen gekend als Ramon de verzorger van “goed weer” het paard van Sint-Niklaas.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2827

Pieter Embrechts als presentator was zeker en vast een meerwaarde voor deze editie van the night of the proms. En natuurlijk was er ook de Braziliaanse ravissante Alexandra Arrieche sinds enkele jaren de dirigente van het Antwerp Philarmonic Orchestra. Zij zorgt ervoor dat de begeleiding van de diverse nationale en internationale artiesten in goede banen geleid wordt. De eerste die het podium mocht betreden was Gabor een fluitist die zijn muzikale kunsten mocht laten horen. De man presteerde het om op meerdere blokfluiten tegelijk te spelen. Zijn optreden was voorzien van een flinke dosis humor, iets dat door het publiek werd gewaardeerd met een daverend applaus.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2787

De eerste internationale ster Suzanne Vega mocht hierna tonen dat haar stemgeluid na al die jaren nog steeds zeer goed is. Ze opende met een akoestische versie van ‘Tom’s Diner’, komende van het album ‘Solitude Standing’ (1987) en vervolgde met ‘Marlene On The Wall’. Ze werd hierbij natuurlijk begeleid door het koor Fine Fleur. De Amerikaanse singer-songwriter sloot af met de uit 1987 daterende single ‘Luka’,. Het optreden van Suzanne Vega was ondanks haar leeftijd een streling voor het oor.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2796

Daarna was het even tot rust komen met de uit Kosovo afkomstige gitarist Petrit Çeku. Op virtuoze manier bracht hij het prachtige nummer ‘Cavatina’ het thema van de film The Deer Hunter. Çeku won in zijn carrière diverse prijzen voor zijn fameuze gitaarspel en gaf de avond een mooi, rustig tintje. Het hele sportpaleis ademde tijdens dat nummer één en al rust uit. Een mooie afwisseling tussen het optreden van Vega en de volgende band van Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2815

Met let’s groove wist deze band de temperatuur in het sportpaleis al iets hoger te brengen. Vervolgens klonk ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’ door het swingende sportpaleis. Het publiek genoot met volle teugen en danste er flink op los. De band, die zeventien keer genomineerd werd voor een Grammy Award en er zes in ontvangst mocht nemen, gaf een optreden weg die menig muziekliefhebber nog lang zal herinneren. Hun passage op de night of the proms zal zeker nog lang in het geheugen van menig toeschouwer blijven hangen.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2849

Na Gabor en zijn Cirkus Renz was het de beurt aan gastpresentator en zanger pieter Embrechts. Hij kon het sportpaleis weer helemaal stil krijgen met zijn nummer Chemmi. Een nummer dat Pieter schreef over de Turnhoutse baan in Antwerpen en de 170 nationaliteiten die daar samen wonen. sommige toeschouwers konden dit waarderen anderen vonden het dan weer te lang.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2892

De ingetogen sfeer werd er nog even ingehouden met het klassieke nummer  ‘An der schönen blauen Donau’ van Johann Strauss jr. Uiteraard werd dit nummer gebracht door het Antwerp Philarmonic Orchestra en het koor Fine Fleur. Om vervolgens plaats te maken voor mister Night of the proms ofte John Miles. De gekregen witte en gekleurde lampjes wiegden zacht heen en weer op de tonen van de hit van Miles “Music”. Daarna bracht hij nog een ode aan de in april overleden Zweedse producer Avicii met een bombastische cover van “Wake me up”.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2913

Na een muzikaal en humoristisch intermezzo van Gabor de fluitist, bijgestaan een vijftal  bezoekers, volgde een tango, gespeeld tussen Petrit Çeku en het Antwerp Philarmonic Orchestrat. Aan het eind van deze tango was het aan Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow. De sympathieke zanger startte zijn optreden met ‘You don’t Know’ en ‘You and Me’. Het was Milow’s allereerste keer bij Night of the Proms tien jaar moesten ze er op wachten, maar uiteindelijk werd het geduld beloond. John Miles stond hem bij tijdens ‘Lay your worry down’ en hij eindigde met zijn eerste hitsingle ‘Ayo Technology’ en ‘Howling At The Moon’. Duidelijk mag zijn dat de Leuvenaar een gesmaakt optreden gaf. Hij sloot zijn optreden letterlijk met vuurwerk om dan plaats te maken voor Seal de man van de avond. Met Seal sloeg de vlam helemaal in de pan met ‘Luck be a Lady’, uit de musical ‘Guys and Dolls’.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2953

Seal vervolgde met Amii Stewart’s hit ‘Knock on Wood’ (oorspronkelijk geschreven voor Otis Redding). De Britse soulzanger trapte af  Seal schreef zo’n 35 jaar geleden ‘Kiss from a Rose’ uit de film ‘Batman Forever’. Echt schitterend om dit te horen tijdens Night of the Proms, met het koor en het orkest. Natuurlijk mag tijdens een optreden van Seal de hit die hij in 1991 had (samen met Adamski) ‘Killer’ niet ontbreken. Het sportpaleis ging uit de bol toen hij na deze apotheose ‘Crazy’ bracht. De zanger kreeg iedereen aan het dansen en zelf zocht hij alle hoeken van het sportpaleis op. Op het laatst ging hij zelfs tussen het orkest staan om mee te drummen en ging hij zelfs met de stok van de drummer lopen.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 2983

Na het einde van het fel gesmaakte optreden van Seal riep presentator van dienst Pieter Embrechts iedereen nog eens op het podium. Er werd afgesloten met een samenzang en als nummer werd gekozen voor Hey Jude van The Beatles. Op deze wijze kwam er een prachtig einde aan de 34e editie van de Night of the proms, volgens ons één van de betere edities van afgelopen jaren. Vanavond is er nog één keer Nicht of the proms 2018 in het Antwerps sportpaleis. Daarna trekt de Night of the Proms-caravaan (met andere artiesten) richting Duitsland en Luxemburg.

Tot de nok gevuld sportpaleis voor de 34e night of the proms - IMG 3013

Meer foto’s klik hier