...

Uitreiking Brevetten EHBO en Dilbeek Hartveilig verklaard

-Dilbeek 16 september 2018- Zondag 16 september werden op de site huisje Mostinckx de attesten EHBO uitgereikt aan 8 cursisten. Deze mensen hadden de moed om gedurende 3 maanden telkens op vrijdagavond, 3 uur les te komen volgen om anderen in geval van nood te kunnen helpen. Een prestatie om U tegen te zeggen! het was pr-verantwoordelijke voor Dilbeek Senne De Bie die de cursisten één voor één naar voor riep. Zij ontvingen uit handen van burgemeester Willy Segers en Provinciaal Rode Kruis voorzitter Pol Casteleyn hun lang verwachte attest. Dat deze mensen stuk voor stuk fier waren op het behaalde resultaat kon je van de stralende gezichten aflezen. Tevens werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de twee lesgeefsters Myriam Vayens en Soad Boubkar letterlijk in de bloemetjes te zetten.

Uitreiking Brevetten EHBO en Dilbeek Hartveilig verklaard - IMG 1445

Na het uitreiken van de attesten en het maken van de groepsfoto was het tijd voor nog een andere huldiging. Ook daarvoor was de provinciale voorzitter afgezakt van Scherpenheuvel-Zichem naar het verre Dilbeek. Want de gemeente Dilbeek werd officieel “Hartveilig” verklaard. Dit is een label dat men ontvangt wanneer men als gemeente aan de door het Rode Kruis bepaalde criteria voldoet. Deze criteria zijn o.a minstens 1 AED (Automatische Externe defibrillator) toestel in de gemeente ter beschikking hebben dat 24/24 u bereikbaar is, 10% van het gemeentepersoneel moet opgeleid zijn alsook een deel van de bevolking. Aan al die criteria werd nu door de gemeente Dilbeek voldaan, vandaar dat zij voortaan door het Rode kruis als hartveilige gemeente beschouwd zullen worden. Provinciaal voorzitter Pol Casteleyn mocht dan ook officieel het daarbij horende bord aan de fiere burgemeester overhandigen (zie foto).

Uitreiking Brevetten EHBO en Dilbeek Hartveilig verklaard - IMG 1420 1

Het was na een lange lijdensweg ,de eerste gesprekken met de schepen van welzijn Lies Vereecken en de toenmalige afdelingsvoorzitter van het Rode Kruis dateren reeds van eind 2007, begin 2008. Het bleef uiteindelijk bij één vergadering die heel constructief verliep en de belofte dat er in iedere deelgemeente een AED zou komen. Spijtig genoeg is er van die belofte nooit werk gemaakt en lag het dossier enkel stof te vergaren. Het was pas na het aanstellen van de huidige coalitie en gesprekken met de huidige voorzitter van het plaatselijke Rode kruis (Paul Van den Bosch) dat het dossier terug werd boven gehaald.

Uitreiking Brevetten EHBO en Dilbeek Hartveilig verklaard - IMG 1391

In samenwerking met schepen van senioren Diane Van Hove (zie foto), de toen nog schepen van sport (Frank De Dobbeleer) nu vervangen door Anneleen Van den Houte, gemeenteraadslid Katrien Van Lint en burgemeester Willy Segers werd het dossier terug van onder het stof  gehaald. Een spijtig toeval (reanimatie door het Rode Kruis met eigen AED op het Roelandsveld in maart 2016) bracht het in een stroomversnelling. Eindelijk en over alle partijgrenzen heen werd er beslist op het college en de gemeenteraad dat deze toestellen er snel moesten komen. Het resultaat is dat Dilbeek vanaf nu eindelijk “hartveilig” is. Het bereikte resultaat is ook te danken aan de goede samenwerking met de preventie-ambtenaar Cindy Van Bellingen. Ook zij werd daarvoor met een bloemetje bedankt door het Rode Kruis van Dilbeek.

Uitreiking Brevetten EHBO en Dilbeek Hartveilig verklaard - IMG 1432

Zo werkt een AED

Dagelijks krijgen 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, slechts 7% overleeft dit. Nochtans is de kans op overleven 70% wanneer het slachtoffer in de eerste 3 à 4 minuten kan worden gereanimeerd. Een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED, biedt hier een oplossing. Het toestel analyseert zelf het hartritme van een slachtoffer en geeft daarna (indien nodig) automatisch één of meerdere elektrische schokken aan het hart. De enige handelingen die je als gebruiker moet doen is de defibrillator openen en de elektroden op de borstkas en onder de tegenoverliggende arm van het slachtoffer kleven. Gedurende het ganse reanimatieproces word je begeleid via auditieve instructies. Enkel bij een hartfalen wordt een schokopdracht gegeven. Een schok toedienen  aan iemand die geen hartstilstand heeft, is dan ook niet mogelijk. Bij elke AED is ook een reanimatiekit toegevoegd, bestaande uit onder andere een schaar, een droog doekje, mondmasker, steriele handschoenenen en een scheermesje.

6 toestellen

In Dilbeek vind je 6 AED- toestellen op volgende locaties:

  • Schepdaal (Markt)
  • Sint-Martens-Bodegem (Solleveld)
  • Dilbeek (Roelandsveld)
  • Dilbeek (Marktplein),
  • Itterbeek (Breugeldal)
  • Groot-Bijgaarden (Sporthal Ten Gaerde)

Gratis opleiding

Het louter gebruiken van een AED vervangt de gewone reanimatie niet. Bij eerste hulp blijven beademing en hartmassage noodzakelijk, naast het gebruik van een defibrillator. Tegelijk blijft er heel wat onwetendheid bestaan omtrent de werking van defibrillatoren. Daarom stapte de gemeente in het project ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis Vlaanderen. De gemeente en de plaatselijke Rode Kruis-afdeling informeerden inwoners en verenigingen uitgebreid en leidden er al heel wat op omtrent het gebruik van de defibrillatoren. Deze specifieke reanimatieopleidingen worden georganiseerd met slechts één doel voor ogen: van Dilbeek  een ‘hartveiligere’ gemeente maken. En daar is Dilbeek reeds goed in geslaagd. Sinds midden 2017 hebben reeds een 400-tal inwoners en werknemers van de gemeente, de cursus gevolgd. Dilbeek mag zich voortaan een hartveilige gemeente noemen.

Uitreiking Brevetten EHBO en Dilbeek Hartveilig verklaard - IMG 1440

Meer foto’s klik hier

Er volgen nog gratis opleidingen. Was jij er nog niet bij? Sluit dan aan bij één van de eerstvolgende lesmomenten in Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle:

  • Vrijdag 5 oktober om 19 uur
  • Vrijdag 12 oktober om 19 uur
  • Donderdag 18 oktober om 19 uur
  • Vrijdag 26 oktober om 19 uur

Inschrijven kan via voorzitter@dilbeek.rodekruis.be (met vermelding van de datum van de opleiding, je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum).  Deelnemen kan vanaf de leeftijd van 16 jaar.  Elke deelnemer ontvangt na afloop van de opleiding een aanwezigheidsattest (= GEEN diploma gezien geen examen afgenomen wordt). Inschrijven kan ook op 29 september tijdens de dag Van De Dilbekenaar aan de stand van het Rode kruis. Burgers die niet over e-mail beschikken, kunnen zich inschrijven via de telefoonnummers 0495 18 71 79 of 02 582 28 19 (voorzitter Rode Kruis – afdeling Dilbeek).