...

Nieuw huwelijksvermogensrecht gestemd in Kamercommissie

huwelijk foto pixabay

Nieuw huwelijksvermogensrecht gestemd in Kamercommissie

Het huwelijksvermogensrecht wordt hervormd. Dinsdag wordt de hervorming gestemd in de Kamercommissie Justitie. Het meerderheidsvoorstel zal samen met het erfrecht in werking treden op 1 september 2018. “Deze hervorming is een grote stap vooruit en zal meer rechtszekerheid en flexibiliteit bieden aan gehuwden”, stelt Kamerlid Sarah Smeyers, mede-indiener van het voorstel.

“Het is meer dan 40 jaar geleden dat het huwelijksvermogensrecht werd aangepast. Ondertussen zijn gezinnen heel anders en diverser samengesteld. Mensen (her)trouwen ook op latere leeftijd, hebben vaak al een vermogen opgebouwd… en dus is het belangrijker dan ooit om een regeling voor dit bestaande (en toekomstige) vermogen vooraf vast te leggen in een degelijk huwelijkscontract”, zegt Smeyers.

Zo maakt de nieuwe wet het mogelijk dat wanneer een koppel, gehuwd “met scheiding van goederen”, eventueel toch een samen aangekochte wagen als “gemeenschappelijk vermogen” kan laten vastleggen. In de oude wetgeving wordt “scheiding van goederen” juridisch heel strikt geïnterpreteerd.

“Het huwelijksvermogensrecht werd gelijktijdig met het nieuwe erfrecht hervormd. We voeren op die manier een belangrijke modernisering door in ons familiaal vermogensrecht”, duidt Smeyers. “De notaris krijgt de grote verantwoordelijkheid om de burger goed te informeren over de verschillende nieuwe mogelijkheden. Dit wordt ook uitdrukkelijk vermeld in de wet.”

Experten in familiaal vermogensrecht gaven enkele weken geleden al hun mening over het wetsvoorstel in de commissie Justitie. Zij waren over het algemeen zeer positief over de hervorming.

Het wetsvoorstel dat werd ingediend door Sonja Becq (CD&V), Sarah Smeyers (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld) en Philippe Goffin (MR) treedt op 1 september 2018 in werking. Hiermee wordt opnieuw een deel van het regeerakkoord uitgevoerd.