...

KOFFIE MET OF ZONDER KOE?

KOFFIE MET OF ZONDER KOE? - koeKOFFIE MET OF ZONDER KOE?

1 op 5 Belgen consumeert minstens 1 keer per week plantaardige alternatieven voor melk en daar speelt de markt op in
1 juni is het weer zover: Wereldmelkdag. Maar de tijd dat iedereen de dag begint met een vol glas melk, lijkt voorbij. 1 op 5 Belgen consumeert minstens 1 keer per week plantaardige melk, dat blijkt uit onderzoek van iVOX en EVA begin dit jaar. En het wordt als consument ook steeds makkelijker om hiervoor te kiezen. Niet alleen neemt plantaardige melk meer en meer plaats in de winkelrekken in, ook steeds meer koffiebars kiezen ervoor koemelk door een plantaardig alternatief te vervangen.

Bekijk bij je volgende bezoek aan supermarkt eens hoeveel verschillende soorten plantaardige alternatieven voor melk je in de rekken vindt. Het is ongelooflijk hoe snel het aanbod is gegroeid. De markt speelt dan ook in op de snel groeiende vraag. Uit onderzoek van iVox en EVA blijkt dat 1 op 3 Belgen interesse heeft in plantaardige alternatieven voor zuivel. 1 op 5 Belgen consumeert al minstens 1 keer per week plantaardige melk.

En niet alleen de supermarkten spelen op de stijgende vraag in. Al eens de kaart van je favoriete koffiebar bestudeerd? De kans is reëel dat ze naast koemelk ook plantaardige opties aanbieden voor bij de koffie. Er zijn zelfs verschillende koffiebars die volledig op de plantaardige markt inzetten. Sultans Coffee House in Antwerpen opende begin vorig jaar de deuren. Alles wat ze aanbieden is volledig vegan. Ook de taartjes voor bij de koffie. Zo ook bij Full Circle Coffee in Gent. Na een paar pop-ups openden ze in 2017 een vaste stek. Barista Yf werkt er enkel met havermelk. “De kwaliteit van plantaardige melk is de voorbije jaren echt verbeterd. Er zijn zelfs varianten speciaal voor barista’s. Vaak hebben mensen niet eens door dat hun cappuccino met plantaardige melk gemaakt is.” Bij Tich in Brussel maken ze zelfs zelf hun amandelmelk.

En dit zijn er maar enkele. Een overzicht van veganvriendelijke koffiebars vind je op onze website.

Wist je dat?
… in zuivel veel verzadigde vetten zitten die bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte in het bloed, waardoor het risico op hart‐ en vaatziekten stijgt? De gemiddelde Belg eet nu al te veel dierlijke eiwitten.

…. je geen melk nodig hebt om sterke botten te krijgen? Calcium moet, melk niet. Ook uit heel wat plantaardige producten, zoals noten en groene bladgroenten, kun je met gemak de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium halen.

… ook voor het milieu de productie van melk ontzettend belastend is? Runderen stoten namelijk veel methaan uit en de productie van melkproducten vereist heel veel water. Voor 1 liter melk is er 500 liter water nodig.

… een koe enkel melk geeft wanneer ze een jong gebaard heeft? Daarom worden koeien in de zuivelindustrie elk jaar kunstmatig bevrucht. Wanneer het kalfje geboren is, wordt het weggehaald bij de moeder zodat haar melk verkocht kan worden. Vaak huilen ze nog dagenlang om elkaar. Een stierkalf wordt na zo’n 7 maanden geslacht voor zijn vlees en een koekalf wacht meestal hetzelfde lot als haar moeder.

Meer info over het iVox-onderzoek vind je hier. Het is een online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in januari 2018 bij 1000 Belgen van 18 jaar en ouder.