...

Beleef de Erfgoeddag vanop de top van de Sint-Martinuskerk in Aalst

Sint-Martinuskerk op de ErfgoeddagBeleef de Erfgoeddag vanop de top van de Sint-Martinuskerk in Aalst

Op zondag 22 april 2018 is het opnieuw Erfgoeddag. Dit jaar is het thema ‘Kiezen’ met een knipoog naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

De Aalsterse hoofdkerk ‘Sint Martinus’ bevindt zich in het midden van een restauratieproces en doet mee aan de Erfgoeddag. De bezoeker van de kerk kan op 22 april kiezen voor zijn of haar favoriete erfgoedverhaal: over hoe Rubens in contact kwam met de hophandelaars en voor hen een groot altaarstuk maakte; of over de brand die in 1947 het dak van de kerk verwoestte; of over hoe priester Daens vanop de preekstoel de gelovigen toesprak… en nog veel meer.

“Met behulp van levensgrote, kartonnen figuren en bijhorende geluidsboxen word je als bezoeker doorheen de Sint-Martinuskerk geleid en krijg je bij elke figuur een uniek verhaal te horen,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “De verhalen kwamen tot stand dankzij de Literaire Creatie van de Aalsterse Academie voor Podiumkunsten.”

De kers op de taart vormt een bezoek aan de stellingen in de noordoosthoek van de kerk. Van daaruit kunnen bezoekers de kerk van dichtbij bezichtigen en tegelijk een unieke blik werpen op de stad. “Om praktische redenen moeten we het aantal inschrijvingen voor dit deel van het bezoek helaas beperken tot 150,” zegt Karim Van Overmeire. “Snel zijn is dus de boodschap.”
Inschrijven kan via de website en de balie van de Werf tot en met zaterdag 21 april 12 uur op www.ccdewerf.be. Meer informatie over de restauratie is te vinden op www.sintmartinuskerk.be.