...

VRT daagt TV VLAANDEREN voor de rechter

VRT daagt TV VLAANDEREN voor de rechter - tvvlaanderenLUXEMBURG, 11 april 2018 – De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV VLAANDEREN, in haar nieuw tv-aanbod “Antenne TV”, openlijk verkondigt dat de zenders van de openbare omroep gratis te ontvangen zijn via de ether. TV VLAANDEREN ziet er geen graten in, omdat elke Vlaming immers gratis toegang heeft tot de zenders via een digitale antenne. Voor de VRT is het welletjes geweest en het daagt TV VLAANDEREN voor de rechter.

Alles draait om het nieuwe “Antenne TV” aanbod van TV VLAANDEREN. De aanbieder van digitale tv via satelliet lanceerde hiermee eind vorig jaar aan een spotprijs van €9,95 per maand het goedkoopste tv-aanbod op de markt. Met “Antenne TV” is het mogelijk om via een eenvoudige antenne overal in Vlaanderen en Brussel een 15-tal zenders te ontvangen waaronder vtm, Q2, 4 en VIJF. De VRT-zenders Eén, Canvas, Ketnet en de radiozenders zijn al jaren vrij te ontvangen met een digitale antenne. TV VLAANDEREN meldt in haar communicatie dat deze zenders geen deel uitmaken van het betalend aanbod van “Antenne TV” maar een gratis aanbod is via DVB-T.

Dat “gratis aanbod” via de ether is bij de VRT in het verkeerde keelgat geschoten. “Een storm in een glas water”, noemen ze het bij TV VLAANDEREN. “We begrijpen niet waar de VRT zich druk om maakt”, reageert Yannick Altruy, Country Manager voor België bij M7 Group. “De vrije beschikbaarheid van het VRT-aanbod is vastgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid. Wij melden duidelijk dat deze zenders gratis te ontvangen zijn via de ether en geen deel uitmaken van ons voordelig “Antenne TV” aanbod. Wij zeggen toch alleen maar wat er in de beheersovereenkomst staat?”

Als het van de VRT afhangt, moet TV VLAANDEREN de vermelding van het gratis aanbod naast het tv-abonnement “Antenne TV” onmiddellijk verwijderen. Nochtans is de huidige manier van communiceren volgens TV VLAANDEREN zeer gebruikelijk in de rest van Europa. “Verschillende aanbieders van digitale tv over heel Europa distantiëren het betalend aanbod van de gratis te ontvangen zenders op dezelfde manier als we vandaag doen,” zegt Altruy. “Ook voor de 400 gratis zenders via satelliet vermelden we duidelijk dat deze geen deel uitmaken van het betalend aanbod. Als het aan ons ligt, blijft de melding. De Vlaming die tv-kijkt via “Antenne TV” heeft het recht te weten dat de zenders van de openbare omroep, waar hij uiteindelijk ook belastinggeld voor betaalt, gratis te ontvangen zijn via de ether.”