...

DE ALZHEIMER CODE IN GERAARDSBERGEN

theater_Kurt Defrancq foto Benny De Grove Epi en Mantel
Theater Kurt Defrancq – foto Benny De Grove Epi en Mantel

DE ALZHEIMER CODE IN GERAARDSBERGEN

Kunstacademie, CC de Abdij en Ouderenzorg OCMW Geraardsbergen samen in het sociaal-artistiek project De Alzheimer Code

Steeds meer mensen krijgen met Alzheimer of een andere vorm van dementie te maken. Op dit ogenblik telt Vlaanderen ruim 120.000 mensen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie tegen 2060 verdubbeld zijn. De Alzheimer Code is een sociaal-cultureel project waarin beeldende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en theatermensen uit Vlaanderen zich op een genuanceerde en respectvolle manier uitspreken over dementie. Het steekt een hart onder de riem van mensen met dementie én van diegenen die hen omringen, begeleiden en verzorgen.

De Alzheimer Code is een initiatief van Alzheimer Liga Vlaanderen, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Hellebosch vzw samen met ruim 100 organisaties en instellingen uit de wereld van kunst en cultuur, onderwijs, zorg en welzijn. Meer dan 70 steden en gemeenten in Vlaanderen werken en mee en organiseren tussen 14 september en 30 november 2017 bijna 200 activiteiten, onder meer tentoonstellingen, theater- en filmvoorstellingen, muziekactiviteiten, lezingen, studiedagen en infomomenten. Het initiatief kreeg ruime belangstelling op televisie en in de pers.

Geraardsbergen is een van de steden die van bij het begin instapten in dit project. In Geraardsbergen stellen de Kunstacademie, CC De Abdij, de Bibliotheek en Ouderenzorg OCMW in het kader van De Alzheimer Code een gevarieerd programma voor met lezingen, workshops en voorstellingen. We naderen het einde van het project. NON, JE NE REGRETTE RIEN en SPEEL PAPA SPEEL zijn eindproducten van alle workshops en samenwerkingen die sinds september in Geraardsbergen liepen.

Het geheugenkoor van WZC de Populier had de kinderen van samenzang in september en oktober te gast. Samen zongen ze Vlaamse klassiekers. Leerlingen woord interviewden bewoners met dementie en schreven verhalen op basis van de gesprekken, lln dans improviseerden op deze teksten. Samen brengen ze de brengen verhalen van de bewoners op het podium. Deelnemers aan de workshops bodypercussie voor kinderen en voor mensen met jong-dementie en hun partners stellen het resultaat voor in de muzikale voorstelling NON, JE NE REGRETTE RIEN.

NON, JE NE REGRETTE RIEN – MUZIKALE VOORSTELLING

“Ik ben Jeanne. Mijn huid is bijna doorzichtig en mijn handen hebben rimpels, maar ze blijven elegant. Ze zeggen dat ik al 96 jaar ben.”
Deze voorstelling werd gemaakt door bewoners en het Geheugenkoor van wzc De Populier, leerlingen van de Kunstacademie Geraardsbergen en andere mensen met dementie. Verhalen van bewoners vormen de basis van de voorstelling.
WOE 22/11/2017 – 14:00 – in WZC De Populier (Groteweg 25 b, Geraardsbergen) – gratis – ticket reserveren via kunstacademie@geraardsbergen.be

SPEEL PAPA SPEEL – THEATERVOORSTELLING
11 jongeren spelen een voorstelling gebaseerd op Het Lortcher Syndroom van Dimitri Leue. Daarna geven leerlingen een podium aan de verhalen van bewoners van WZC De Populier.
VR 24/11/2017 – 19:00 – in Theaterzaal Orlando van de Kunstacademie – gratis

MET DE MANTEL DER LIEFDE – THEATERVOORSTELLING
In deze theatermonoloog van Kurt Defrancq maken we kennis met Lowie, een 80-jarige man die veel zorg nodig heeft. Zijn zoon Kobe probeert hem dat zo veel mogelijk te bieden. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Met vallen en opstaan proberen vader en zoon elk op hun eigen manier vat te krijgen op het leven. Ze lachen, ze ruziën, over het leven, over de dood.
DO 30/11/2017 – 20:00 – in JC De Spiraal (Zakkaai 29, Geraardsbergen) – tickets & info: CC De Abdij, 054-43 72 61, ccdeabdij@geraardsbergen.be