...

Utopia Aalst krijgt een literair plein

Utopia Aalst krijgt een literair plein - utopia foto stad aalst
Foto – Stad Aalst

Utopia Aalst krijgt een literair plein

De gemeenteraad spreekt zich vanavond uit over de buitenaanleg van Utopia. In dat nieuwe gebouw zullen vanaf de zomer van volgend jaar de Aalsterse academie voor podiumkunsten en de hoofdbibliotheek samen onderdak krijgen. De omgeving van Utopia zal aangelegd worden in natuursteen met aangepaste banken en groenvoorzieningen.

“Dit wordt geen nieuw evenementenplein,” zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “We willen absoluut rekening houden met de buurt die overwegend een woonbuurt is. Het buitenpodium dat we voorzien, zal enkel gebruikt worden voor activiteiten vanuit de Utopia-werking. We denken hierbij aan een lezing, een toneelstuk of klassieke muziek. Het plein dient immers als passage, om te verpozen en als toegang tot Utopia.”

Schepen Ann Van de Steen (SD&P) onderstreept dat duurzaamheid centraal staat, zowel bij het eigenlijke gebouw als bij de aanleg van het plein: “In de aangrenzende vleugel van de Pupillen wordt bovendien een fietsenstalling ingericht die plaats zal bieden aan 112 fietsen. Het spreekt voor zich dat de fietsenstalling niet enkel ter beschikking staat van de bezoekers van Utopia, maar van alle bezoekers van het stadscentrum.”

“Utopia zal een boost geven aan de gehele buurt,” stelt schepen Caroline Verdoodt (N-VA). “Door het Peperstraatje ook door te trekken naar de Graanmarkt wordt de hele site doorwaadbaar. De site die vandaag nog een obstakel vormt voor wie in het stadscentrum wandelt, zal morgen één van de meest aangename plekken zijn om te vertoeven.”