...

Spaanse regering kiest voor verdere escalatie

CatalonieSpaanse regering weigert halsstarrig dialoog, kiest voor verdere escalatie

De Spaanse premier Rajoy heeft deze ochtend aangekondigd dat hij komende zaterdag het beruchte artikel 155 in werking zal laten treden. Dat betekent op z’n minst dat Madrid de Catalaanse autonomie opheft en het bestuur van de regio overneemt. “Dat zou voor een verdere escalatie zorgen”, zegt Europarlementslid Mark Demesmaeker. “Europa heeft de voorbije weken al een pak geloofwaardigheid verloren. Maar als het nu ook toestaat dat de autonomie van een Europese regio zomaar teniet wordt gedaan, dan is het alle recht van spreken over democratische waarden definitief kwijt. De EU heeft nog tot zaterdag om de broodnodige dialoog tussen Spanje en Catalonië op gang te helpen trekken.”

Het artikel 155 heft niet enkel de Catalaanse autonomie op, maar maakt ook de weg vrij voor het sturen van legertroepen naar Catalonië en het arresteren van president Puigdemont. Demesmaeker: “Laten we uiteraard hopen dat dit alles uiteindelijk niet gebeurt. Het is echter in elk geval enorm verontrustend dat de Spaanse regering de hele tijd nieuwe rode lijnen overschrijdt. Websites offline halen, kabinetsmedewerkers arresteren, gewelddadig gedrag van de militaire politie goedpraten, politieke gevangenen opsluiten, … Waar stopt dit? Enkel dialoog kan deze toenemende escalatie een halt toe roepen.”

Volgens Demesmaeker heeft Spanje een gevaarlijke koers ingezet: “Keer op keer bewijst Catalonië dat het blijft openstaan voor dialoog. Maar zonder internationale druk zal Rajoy die uitgestoken hand blijven weigeren. Europa moet zijn verantwoordelijkheid nu eens eindelijk opnemen en een volwassen dialoog helpen op gang trekken. Vreedzame onderhandelingen tussen Spanje en Catalonië is de enige oplossing voor dit politiek conflict.”

Europarlementslid en N-VA-ondervoorzitter Sander Loones: “Wanneer in verre landen mensen gevangen worden genomen om politieke redenen, staan politici rijen dik te drummen om dat te veroordelen. Nu dit gebeurt onder onze neus, in een lidstaat van de Europese Unie, blijft het vooral oorverdovend stil. Geen enkele van die wegkijkende, Grote Europeanen moet in de toekomst nog afkomen met het riedeltje dat de EU een unie van waarden zou zijn. Die waarden zijn ze zelf aan het verloochenen.”