...

44e editie Film Fest Gent gestart

FFG17_InsyriatedRodeLoper_(c)JerroenWillems.jpeg
FFG17_Insyriated RodeLoper_(c)JerroenWillems

De 44e editie van Film Fest Gent is vanavond uit de startblokken geschoten met de Belgische première van ‘Insyriated’, de in Berlijn bekroonde speelfilm van landgenoot Philippe Van Leeuw. De regisseur tekende samen met actrice Juliette Navis present op de rode loper. Voor aanvang van de film werd ook een Joseph Plateau Honorary Award uitgereikt aan Pierre Drouot, afzwaaiend directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Nog tot en met 20 oktober worden bijna 120 films en zo’n twee dozijn kortfilms vertoond in de Arteveldestad.

De openingsfilm werd bijgewoond door onder andere Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen Jan Briers, Gents burgemeester Daniël Termont en Annelies Storms, Gents schepen voor Cultuur. Daarnaast waren ook tal van regisseurs, acteurs en filmprofessionelen aanwezig.

Met ‘Insyriated’ werd gekozen voor een intens en aangrijpend drama over twee Syrische families die proberen te overleven temidden de oorlog die volop woedt rond de flat waarin ze schuilen. Aansluitend op de thematiek van de film schaart Film Fest Gent zich tijdens deze editie achter Cinemaximiliaan, een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen, debatten en optredens organiseert in opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis. Gedurende het festival kunnen bezoekers bij aankoop van filmtickets, alsook tijdens de openingsavond zelf, vrijblijvend een donatie doen die integraal gaat naar de werking van de pop-upcinema voor en door mensen op de vlucht.

Tijdens de openingsavond werd ook de eerste prijs van het festival alvast uitgereikt. Pierre Drouot mocht de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst nemen die jaarlijks uitgereikt wordt aan gasten die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken. Drouot, die destijds naam maakte als producent van onder andere Jaco Van Dormaels ‘Toto le héros’, geeft eind december na meer dan tien jaar als directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) de fakkel door.

Elf dagen film en muziek
De komende dagen zakken tal van internationale gasten af naar Gent, zoals onder meer Ruben Östlund, Jonathan Dayton & Valerie Faris en Lynne Ramsay. Daarnaast komen ook heel wat regisseurs van eigen bodem langs om hun nieuwste film voor te stellen, in aanwezigheid van o.a. Veerle Baetens, Kevin Janssens, Johan Leysen, Natali Broods, Sam Louwyck, Evelien Bosmans, Daphne Wellens, Gilles De Schryver, Frances Lefebure en Bouli Lanners.

Tijdens deze festivaleditie wordt de Italiaanse film bovendien in de verf gezet met twee speelfilms in competitie en de sectie Focus on Italian Cinema die illustreert hoe de Italiaanse cinema na jaren van crisis stilaan zijn tweede adem gevonden heeft. Daarnaast is er ook een selectie van recente Italiaanse kortfilms en belicht het luik Classics de ‘cinema di impegno civile’, een unieke periode in de Europese filmgeschiedenis.

Film Fest Gent pakt dit jaar ook uit met twee speciale parcours die thematisch verbonden films bundelen. Terwijl het eenmalige parcours Changemakers films samenbrengt die zo niet de revolutie prediken, dan wel aanzetten tot actie en verzet of een proteststem laten horen, worden onder de noemer Metamovies films samengebracht die zelf over film gaan of bewust naar het medium verwijzen.

Op 18 oktober is er verder de 17e editie van de World Soundtrack Awards met Terence Blanchard, Joe Kraemer en David Shire als centrale gasten en een resem topcomponisten zoals Dustin O’Halloran & Hauschka, Rupert Gregson-Williams, Dave Porter en Dan Jones onder de aanwezige genomineerden. Donderdag 19 oktober staat dan weer volledig in het teken van honderd jaar jazz tijdens het Symphonic Jazz in Film Concert waarvoor Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra de handen ineen slaan.

Tot slot bundelen Film Fest Gent en Vooruit ook dit jaar opnieuw de krachten voor een eigenzinnig programma met een mix van beeld en film met elektronica, jazz, avant-rock, ambient of sound art.

Het 44e Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit en KASKcinema en Capitole Gent. Het volledige programma is terug te vinden op www.filmfestival.be.