...

Reuzengilde Geraardsbergen internationaal

Reuzengilde Geraardsbergen internationaal - reuzen geraardsbergenREUZEN GERAARDSBERGEN INTERNATIONAAL – De reuzengilde van Geraardsbergen wordt beloond voor het harde werk.

De Geraardsbergse Reuzen en de Reuzengilde worden gezien als het toonbeeld in Vlaanderen! Dat de reuzengilde van Geraardsbergen de laatste jaren niet heeft stilgezeten is u waarschijnlijk niet ontgaan.

De laatste jaren waren voor het bestuur en de dragers drukke jaren.

In 2014 werd een nieuw bestuur samengesteld en werd als eerste initiatief een noodzakelijke vernieuwing en restauratie van onze reuzen doorgevoerd. Het verfraaid reuzentrio werd voor het eerst voorgesteld tijdens het huwelijk van Goliath en Gerarda in 2015. Voor een massaal opgekomen publiek gaven onze reuzen elkaar het ja-woord.

Om hun huwelijk te vieren met hun vrienden van andere steden nodigden onze reuzen, later dat jaar een 40-tal reuzen uit voor een heuse reuzenstoet. De uitwisselingsverplichtingen die deze stoet met zich meebracht duren nog voort tot in 2018.

Het reuzentrio werd ook uitverkoren voor de eerste Vlaamse Reuzenkalender in 2015.

Het bestuur van de reuzengilde was mee stuwende kracht om “De Processie van Plaisance”, ter gelegenheid van haar 500-jarig bestaan te laten erkennen als Vlaams Immaterieel cultureel erfgoed.

Nadat in 2015 alle schijnwerpers Geraardsbergse reuzen werden gericht was het in 2016 tijd om de mannen onder de reuzen alle aandacht gegeven. Zo werd een historisch kostuum voor de reuzendragers aangekocht. Dit kostuum is geinspireerd op de kledij die de zakkendragers vroeger aanhadden. Deze zakkendragers (laden en lossen van de schepen aan de Dender) hadden jarenlang het alleenrecht om onze reuzen te dragen.

Anno 2016 werden onze huidige reuzendragers aan de proef die de zakkendragers destijds moesten afleggen om te kunnen toetreden tot de zakkendragersgilde.

Daarbovenop werden In 2016 de Reuzen ook erkend als immaterieel cultureel Vlaams erfgoed.

Al deze activiteiten bleven ook buiten onze stadsgrenzen niet onopgemerkt, waardoor de reuzen een veelgevraagde gast werden in andere steden tijdens unieke evenementen. Nationale feestdag te Brussel, Reuzendag te Bokrijk , Oostende voor anker, Katuit te Dendermonde, … het is maar een kleine greep uit de vele uitstappen die onze reuzen maakten.

De bekroning

‘Net toen wij als reuzengilde dachten dat het steeds moeilijker zou worden om onszelf te overtreffen werd uit de meest onverwachte hoek de kers op de taart gezet. Onze Geraardsbergse Reuzen met hun bestuur en dragers werden uitgenodigd om in het weekend van 13 tot 15 oktober deel te nemen aan een groot internationaal Reuzencongress in Catalonie. Het congress zal plaatsvinden in de stad, het kan niet beter passen, “Reus”. Uit elk Europees land werden slechts 2 reuzenfamilies uitverkoren.” zegt het bestuur van de Geraardsbergse reuzengilde.

Lier ook uitverkoren. Lier werd gekozen omdat zij de oudste reus (ook een Goliath) van België hebben.

De reuzengilde van Geraardsbergen werd (in overleg met de Catalaanse overheid en Reuzen in Vlaanderen) dan weer uitverkoren door een combinatie van factoren. De Geraardsbergse Reuzengilde en Reuzen worden gezien als ‘het’ toonbeeld van de Vlaamse Reuzencultuur! Vooreerst is Goliath de zwaarste reus van België door één man gedragen. De reuzen zijn ook één van de oudste in België en vielen op door hun prachtige kostumage.

Maar ook de hele entourage van de reuzen heeft er toe bijgedragen dat de Catalaanse overheid koos voor Geraardsbergen als vertegenwoordiger van Vlaanderen op het congress. Het feit dat onze reuzengilde zeer actief is, viel op. Ook het oog voor detail bij de keuze van een historisch kostuum voor de reuzendragers speelde zeker mee in de beslissing. Het plezier dat onze reuzen brengen bij toeschouwers en de dragers zelf was ook een meerwaarde.

De middelen

Dat de reuzengilde deze eer krijgt zou uiteraard niet mogelijk zonder de nodige financiële steun.

De Catalaans overheid staat in voor het vervoer en het verblijf van de reuzendragers gedurende het hele weekend.
Het stadsbestuur van Geraardsbergen werd bereid gevonden om het transport van de Reuzen (1500 km) te bekostigen. De handige harry’s onder de stadsarbeiders maakten ondertussen al stevige transportkisten, zodat de koppen, kledij en atributen van de reuzen de lange reis veilig kunnen maken.

Ook zal VZW De Reuzengilde de nodige inbreng doen om het verblijf ter plaatse te bekostigen.

De voorbereidingen

Alvorens aan hat avontuur te beginnen worden het nog drukke weken voor de gilde. Er zullen kleine herstellingswerken gebeuren aan de manden. Ook kan het reuzentrio rekenen op een heuse schoonheidsbehandeling. Zij mogen op bezoek bij de kapper en de schminkster. De kledij wordt naar de droogkuis gebracht. Zwaard en schild worden opgepoetst. Alles wordt in het werk gesteld om in Catalonië de beste indruk te maken.

Het congress in Reus vindt plaats van donderdag 12 oktober tot en met 15 oktober. De buitenlandse groepen worden echter vooral verwacht op zaterdag en zondag.

Het belooft alvast een druk programma te worden.   Naast een permanente tentoonstelling van alle Catalaanse en internationale reuzen vinden tal van reuzenparades plaats, met ook een avondstoet op zaterdag.

De Geraardsbergse delegatie zal van donderdagavond tot en met maandag aanwezig zijn in Reüs. Niet alleen zijn het bestuur en dragers zeer fier, zij zijn er zeker van dat de Geraardsbergse bevolking met hun zal meeleven op dit internationale avontuur.

De burgemeester en de “reuzenschepen” zijn alvast heel trots op deze bekroning.

Burgemeester Guido Depadt: “Geraardsbergen trekt al een tijdje de internationale kaart. Niet alleen via ons toeristisch infokantoor, maar ook en vooral via de sportevenementen. Dat onze reuzen daar nu aan toegevoegd worden, kan onze uitstraling enkel maar versterken.”

Schepen Kristin Van Geyte: ‘De reuzen zetten Geraardsbergen en de reuzenfamilie op de internationale kaart’ ‘De reuzenfamilie is er in geslaagd door Reuzen in Vlaanderen geselecteerd te worden als één van de 2 reuzenfamilies voor Catalonië en daar zijn wij ongelooflijk fier op!’