...

Programma Autovrije Zondag Aalst

autovrijze zondag aalst

Programma Autovrije Zondag Aalst

Op zondag 17 september 2017 doet Stad Aalst opnieuw mee met Autovrije Zondag. Binnen de ring R41/N9 zijn alle straten die dag het speelterrein van de niet-gemotoriseerde weggebruikers, met uitzondering van in- en uitvalswegen naar parking Keizershallen en de pendelparking. De stad bundelde een overzicht van alle activiteiten in een handige brochure.

Autovrije Zondag groeit stilaan uit tot een topevent in Aalst. Niet alleen is het die dag heerlijk wandelen of fietsen in de binnenstad, jaar na jaar valt er ook steeds meer te beleven. Op 17 september zijn er tussen 12 en 19 uur activiteiten gepland op maar liefst 10 locaties. Het volledige programma vind je op www.aalstontknoopt.be, of in het handige programmaboekje dat je vanaf vrijdag 8 september kunt afhalen in de verschillende verdeelpunten (onder andere het administratief centrum, het toeristisch infokantoor, het museum, de bib, de Cimorné en horecazaken in het centrum).

PROGRAMMA

Spiegeltent Pupillen In een authentieke spiegeltent op de binnenkoer van de Pupillen kun je op Autovrije Zondag bijzondere wielerbieren proeven in het pop-up café ‘De Ontknoping’. Om 14 en 15.15 uur bewonder je de nieuwste wielertenues voor mannen én vrouwen tijdens een modeshow gepresenteerd door Saartje Vandendriessche. Om 16.30 uur zorgt Lady Linn voor een sfeervol gratis optreden.

Hopmarkt De Hopmarkt is tijdens de Autovrije Zondag traditioneel ingericht als een ecovriendelijk plein met een duurzaamheidsmarkt en een elektrische fietsenmarkt. Bij de stand van vzw BEA kun je een wedstrijdje fietsen met tijdsregistratie. Farys lest je dorst met een Waterbar en ook kinderen gaan zich niet vervelen op de Hopmarkt: de Fietsersbond legt een fietsparcours voor kinderen aan en er is een springkasteel en een ijsjeskraam.

Grote Markt De Grote Markt is het kloppend hart van onze stad en dat is tijdens de Autovrije Zondag niet anders. Vzw Grote Markt zorgt voor spektakel met een ludieke kelnerloop en de Responsible Young Drivers confronteren bezoekers op een speelse, interactieve manier met de nefaste gevolgen van rijden onder invloed. Je komt op de Grote Markt ook alles te weten over het nieuwe mobiliteitsplan en je kunt er je fiets laten registeren. Mobiele radiostudio Stadsradio Goeiedag zendt live uit en om 17 uur zorgen stadsbeiaardiers Kristiaan en Pieter Van Ingelgem voor een muzikale noot vanop het belfort.

Graanmarkt Geen geluiden van druk verkeer, Autovrije Zondag is het ideale moment om helemaal zen te worden. De Graanmarkt ontpopt zich tijdens de Autovrije Zondag dan ook als het wellnessplein. Je
vindt er een mobiele sauna, voetbad en zwembad. Je kunt er yoga beoefenen bij Sarat of genieten van een gelaatsverzorging bij de dames van Cîme.

De Kaaien Stad Aalst broedt op plannen om de drukke verbindingsas tussen de Sint-Annabrug en de Zwarte Hoekbrug – en bij uitbreiding ook de andere Denderoevers – op te waarderen. Kom er alles over te weten aan de Houtkaai. De kaaien zullen ook populair zijn bij de kinderen, want ter hoogte van de Houtkaai slaat een retro kermis met een minirad, kinderzweefmolen en carrousel er zijn tenten op.

Werfplein Terwijl senioren het Werfplein gebruiken als opstapplaats voor een ontspannende gegidste boottocht op de Dender, is het plein volledig vrouwenterrein tijdens de Autovrije Zondag. Onder het motto: actie en plezier met de vriendinnen palmen de Ladies Games het plein aan de Dender in.

Koningin Astridpark Voor het derde opeenvolgende jaar nestelt De Fietserij zich aan het Klein Parksken tijdens de Autovrije Zondag en hip Aalst weet wat dat betekent: een niet te missen namiddag met muziek van verschillende dj’s, foodtrucks, een retro rommelmarkt en ludieke fietswedstrijden tijdens het Criterium van de Eeuwige Vlam.

Watertorenwijk De buurtwerking van de Watertorenwijk nodigt je uit voor hun buurtfeest en een grote rommelmarkt.

Houtmarkt Tijdens Autovrije Zondag kan je op de Houtmarkt doorlopend tussen 11 en 20 uur terecht voor een heerlijke portie ‘Lammeke zoet’ en voor volksspelen.

Esplanadeplein Het Esplanadeplein staat een heuse opknapbeurt te wachten. De plannen zijn nog niet klaar, al zorgen tal van kinderen alvast voor een flinke dosis inspiratie. Ontdek het droombeeld van de kinderen hier tijdens Autovrije Zondag.

PRAKTISCH Binnen de autovrije zone is alle gemotoriseerd verkeer verboden tussen 12 en 19 uur. Bewoners kunnen wel geparkeerd blijven op hun privéterrein of op de straat. De politie controleert de afgebakende zone op inbreuken en Gemeenschapswachten en vrijwilligers oefenen mee toezicht uit op de toegangen tot de autovrije zone.

Doorgangsbewijs Bewoners die toch met een gemotoriseerd voertuig in de autovrije zone moeten zijn, kunnen een doorgangsbewijs aanvragen, mits zij aan enkele voorwaarden voldoen. De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op www.aalstontknoopt.be.

De Lijn rijdt wel Bij de afbakening van de zones werd rekening gehouden met de circulatie van de bussen van De Lijn. Busvervoer door de autovrije zone blijft dus mogelijk.
Parkeren Om alle activiteiten tijdens Autovrije Zondag op een veilige manier te kunnen organiseren worden ook een aantal straten parkeervrij gemaakt tussen 6 en 19 uur. Parking is wel beschikbaar aan parking Keizershallen (gratis tussen zaterdag 18 uur en maandag 9 uur), de parking van het stedelijk Zwembad (gratis) of op de pendelparking (5 EUR/dag). De parkeervrije zone is ook te vinden op www.aalstontknoopt.be.