...

Strandopruimacties met de Federal Truck

Strandopruimacties met de Federal Truck - hond op strandStrandopruimacties met de Federal Truck

Van 21 tot 25 augustus organiseert de Federal Truck elke dag van 14u tot 15u een strandopruiming, om bezoekers van de kustgemeenten bewust te maken van de problematiek van marien zwerfvuil. De truck zal elke dag een andere kustgemeente aandoen: Zeebrugge, Bredene, Blankenberge, Oostduinkerke en Koksijde.

Wereldwijd is er 86 tot 150 miljoen ton plastic afval in zee, en dit groeit jaarlijks aan met 4,8 tot 12,7 miljoen ton per jaar. Gemiddeld staat dit gelijk aan een vrachtwagen per minuut! Meer dan 80% van de mariene vervuiling is afkomstig van het land en 15% van de jaarlijkse productie van plastic komt in zee terecht: het is duidelijk dat we allemaal een belangrijke rol spelen.

De bezoekers van de truck zullen uitgenodigd worden om deel te nemen aan de strandopruimacties. Er zijn ook evenementen aangemaakt op de Face-book pagina van de Federal Truck.

De Federal Truck is een volledig ingerichte vrachtwagen waarmee de federale overheid de burger wil ontmoeten en informeren. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu gebruikt de Federal Truck voor een campagne rond de bescherming van onze Noordzee en de problematiek van marien zwerfvuil. Heel wat mensen bezochten de truck reeds tijdens de tour in juli. De foto’s die ze als souvenir gratis konden laten maken en meenemen zijn te vinden op de Facebook pagina van de Federal Truck.

Vanaf 21 augustus zal de FOD opnieuw vakantiegangers op verschillende plaatsen aan de kust informeren en sensibiliseren. In de truck worden brochures, posters en filmpjes getoond en kunnen de bezoekers:

– alles leren over de Noordzee en haar rijke biodiversiteit;

– gevaarlijke dieren aan zee leren kennen;

– afval uit de zee halen via een interactief spel op een groot scherm;

– ontdekken wat er in een voeldoos zit; – deelnemen aan een quiz en kans maken op toegangskaarten voor het waterdoecentrum Hidrodoe of Healthy Seas sokken gemaakt van gerecycleerde visnetten;

– in de fotocabine een gepersonaliseerde postkaart laten maken om als souvenir mee te nemen.

De truck komt op deze plaatsen en data langs, telkens van 11 tot 17u op de dijk (behalve in Bredene, Duinenplein):

Zeebrugge: 21/08/2017

Bredene: 22/08/2017

Blankenberge: 23/08/2017

Oostduinkerke: 24/08/2017

Koksijde: 25/08/2017

Staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer: “De Federal Truck zal de kustgangers sensibiliseren over afval op het strand en in de Noordzee. De Truck werd in 2016 ingericht om geïnteresseerden op een interactieve manier te informeren over onze Noordzee. Nieuw is dat er dit jaar telkens een strandopruimingsactie gekoppeld wordt aan het bezoek van de Truck in de verschillende kustgemeentes. Elk stuk plastic of elke peuk dat niet opgeruimd wordt, komt immers ooit in het water en in onze Noordzee terecht. Alleen door allemaal een duit in het zakje te doen, kunnen we de afvalproblematiek op zee verkleinen.”

Volg de Federal Truck op Facebook: https://www.facebook.com/FederalTruck.be