...

Aalst smukt nutskasten op met erfgoedfotos

Aalst smukt nutskasten op met erfgoedfotos - aalst tettentorenAalst smukt nutskasten op met erfgoedfoto’s

Op 25 januari werden 3 nutskasten op De Grote Markt t.h.v. de winkel “De Blokker” en “Vom FASS” bekleed met historische foto’s. De stad wil op termijn een aantal nutskasten verfraaien door hen te bekleden met historische foto’s. Een investering in een aangename publieke ruimte.

In een eerste fase zullen een 30-tal kasten bekleefd worden met een aantal historische foto’s die ons stadsarchief rijk is. In de selectie zitten zowel ‘voor en na’ foto’s van de locatie maar ook momentopnames van een bepaalde gebeurtenis. De foto’s vertellen allen iets meer over onze Aalsterse identiteit. Graag zou de stad deze eerste 30- kasten voor de zomer in het stadscentrum bekleven.

Na de historische stadskern wil de stad ook andere gebieden aanpakken. Onze stad wordt hierbij ingedeeld in een aantal deelgebieden. Deze onderverdeling laat toe om elk deelgebied op een aangepaste manier aan te pakken en te werken rond verschillende thema’s die eigen zijn aan hun specifieke omgeving.

Zo zou graag de stad een aantal woonwijken opfleuren door een aantal kasten te bekleven oa in Watertorenwijk, rechteroever, buurt Ezelsplein, Koningin Astridpark,…. Elke wijk heeft zijn eigenheid waardoor we als stad een sterk participatietraject met hun bewoners willen uitbouwen om samen met de wijk na te denken over de invulling van de kasten die hierdoor een buurtgedragen en buurtgerelateerde invulling krijgen. De stad wil ook scholen aanschrijven om samen een aantal kasten te ontwerpen om zo sterker aan te sluiten bij de leefwereld van de jeugd.

Een andere thema is het conceptueel nadenken over taal en letterkunde waarbij we de nutskasten gebruiken als een verhaallijn doorheen de stad die opgebouwd. “Niet alleen onze Aalsterse taal is uniek maar ook een aantal gekende Aalstenaars hebben Aalst in België op de kaart gebracht door iets met taal, schrift te doen om in hun vakgebied voor een evolutie of zelfs revolutie te zorgen. Vb. Pieter en priester Daens, Louis Paul Boon, Dirk Martens, Dimitri Verhulst, … ” Verwachte termijn voor het volledig traject zou 2 jaar zijn.