...

10 maatregelen tegen personeelstekort bouwsector

10 maatregelen tegen personeelstekort bouwsector - bouwen10 maatregelen tegen personeelstekort bouwsector

Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters heeft een tienpuntenplan klaar om het personeelstekort in de bouwsector aan te pakken. Vandaag stelde hij het voor aan het Vlaams Parlement.

Onlangs nog liet de Confederatie Bouw weten dat ze de komende jaren op zoek zijn naar 20.000 arbeidskrachten. Maar ook vandaag al kampen veel bouwbedrijven met een nijpend personeelstekort. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft een plan klaar om hen uit de nood te helpen: “De bouwsector is één van de graadmeters van onze economie. Men zegt niet voor niks: als het goed gaat in de bouw, gaat het overal goed. Dat deze sector op zoek is naar extra krachten, is dus in principe goed nieuws. Alleen moeten we er ook voor zorgen dat ze ook de juiste mensen vinden en kunnen rekruteren. Ik heb 10 maatregelen gebundeld om de knelpuntenproblematiek in de bouwsector aan te pakken.”

Werkzoekenden kunnen kosteloos, en met behoud van uitkering, de opleidingen professionele bachelor en hoger beroepsonderwijs voor de zwaarste knelpuntberoepen volgen. Het gaat bijvoorbeeld om de professionele bachelor Bouw of HBO bouw- en houtconstructie.

Secundaire scholen kunnen de competentiecentra van VDAB gebruiken voor praktijklessen.

Duaal leren en werken: in september startte al de richting ruwbouw; volgend schooljaar wordt dat uitgebreid met lassen-constructie, decoratie en schilderwerken, dakwerker en kraanbestuurder.

In samenwerking met Cevora organiseren we nog meer VDAB-opleidingen in de bouw.

Per provincie organiseert de VDAB ‘bouwbaden’: praktijkgerichte oriënteringsopleidingen als kennismaking met een tiental bouwberoepen.

Focus VDAB-opleidingen gericht op knelpuntvacatures: hout- en dakopleidingen, monteur centrale verwarming, sanitair en ventilatie, domoticatechnieken…

Nauwere samenwerking met onderwijsverstrekkers zoals hogescholen en CVO’s om de digitalisering in de sector op te vangen.

Sectorale overeenkomsten met ondermeer Constructiv, Woodwize, Volta… om up-to-date arbeidsmarktinformatie te garanderen.

Integratie taalondersteuning Nederlands in praktijkgerichte opleidingen voor anderstalige werkzoekenden.

Efficiëntere VDAB-werking door focus op sectorale bemiddeling, waardoor per beroepencluster bemiddelaars, accountmanagers, instructeurs… ingezet worden om de matching te doen.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters beseft dat de inspanningen van de overheid op zich alleen niet zullen volstaan om de knelpunten op te lossen: “We werken intensief samen met de sector om het imago van de bouwberoepen en het werken in de bouwsector op te krikken. Maar ook de federale inspanningen voor bijvoorbeeld een loonlastverlaging of een daling van de vennootschapsbelasting zullen ook positieve effecten hebben op de bouw. Alleen samen kunnen we onze werkgelegenheid maximaal laten profiteren van de opverende conjunctuur.”