...

Trump is alvast welkom in Brussel

amerika“Het Amerikaanse volk heeft gesproken. En die keuze moeten wij respecteren”, zegt Kamerlid Peter Luykx vanuit de VS. Na een ‘vuile’ campagne waarbij beide kandidaten het spel ongemeen hard speelden, is het nu tijd om terug naar de orde van de dag te gaan. Het toekomstig beleid in de VS heeft ook zijn impact op Vlaanderen en Europa.

Opvallend is dat het legertje opiniepeilers en ‘kenners’ er volledig naast zaten in hun oordeel.

Trump schakelt zich in in een nieuwe internationale trend. We zagen dit recent ook in het Verenigd Koninkrijk met het brexitreferendum. Kiezers maken zich terecht zorgen over de bescherming van hun identiteit, soevereiniteit en vrijheid. Het gaat niet meer alleen over “it’s the economy, stupid”, maar wel over “it’s the identity, stupid”. Het is aan ons, politici, om die bezorgdheden erg serieus te nemen, niet weg te lachen, maar serieuze maatregelen door te voeren. Kiezen voor realisme, niet voor wereldvreemde luchtkastelen. Kiezen voor onze gemeenschappen, niet voor een onthecht globalisme.

Voor ons is het vooral belangrijk dat de nieuwe Amerikaanse president de banden met Europa en Vlaanderen nauw blijft aanhalen. Voor de ganse Europese Unie is een goede relatie met de VS, zowel op diplomatiek, economisch als militair oogpunt van cruciaal belang.

De VS zijn meer dan ooit de Verdeelde Staten van Amerika. Trump zal moeten puin ruimen. Hij zal daarbij vooral ook bruggen moeten bouwen met de vele Clinton-kiezers.

Tijdens de campagne is twijfel ontstaan of Donald Trump die internationale samenwerking ook echt ter harte zal nemen. Wij roepen hem op alvast niet te kiezen voor isolationisme en protectionisme. “Ik hoop oprecht dat Trump snel naar Europa zal afreizen na zijn eedaflegging. Zodat zijn internationale engagement tastbaar wordt gemaakt. Hij is alvast welkom in Brussel”, aldus Luykx.