...

Dag van de Natuur in het Meetjesland

dag-van-de-natuurDag van de Natuur in het Meetjesland – weten in de natuur

Op zaterdag 19 en zondag 20 november neemt Natuurpunt enkele Meetjeslandse natuurgebieden onder handen. Bomen planten, snoeien of knotten en maaien: niets is teveel voor onze vrijwilligers. Zweten voor meer en betere natuur dus.

Gratis en voor niets
Het beheer in Natuurpunt-gebieden wordt uitgevoerd door vrijwilligers, die georganiseerd zijn in beheerteams. Ze worden ondersteund door de professionele terreinploegen van Natuurpunt. Tijdens de Dag van de Natuur is iedereen welkom om kennis te maken met het werk achter de schermen. Steek je handen uit de mouwen of kom gewoon eens piepen. Er wordt gezorgd voor een lekkere tas soep of een ander verwarmend drankje. Op sommige plaatsen kan je als bedanking voor je hulp gratis brandhout meenemen. Lees alles op www.NPMeetjesland.be/dagvandenatuur.

Voorjaarsbloeiers soigneren in het Kattenbos (Ursel)
Het Kattenbos is een natuurgebiedje met in het voorjaar een prachtig lentetapijt van kleurige bloemen als bosanemoon en slanke sleutelbloem.

Natuurpunt wil deze bloemenpracht kansen blijven bieden. Hierbij is het zeer belangrijk dat het zonlicht in het voorjaar vlot de kruidlaag kan bereiken. Hoewel op zich een nuttige plant, kan de braam ervoor zorgen dat de voorjaarsbloeiers niet voldoende licht krijgen. Tijdens de Dag van de Natuur worden daarom in het Kattenbos bramen gemaaid en afgevoerd. Daarnaast kan je helpen om het wandelpad vlot bewandelbaar te houden. Licht of zwaarder werk? Er is voor elk wat wils!

Zaterdag 19 november, 9-13u, ingang Kattenbos (coördinaten: N 51.118999, E 3.466088), Varenstraat, Ursel

Organisatie: Natuurpunt Maldegem-Knesselare, steven.degraer@naturalsciences.be, 0494 07 03 71

Grote plantactie in het Ganzeveld (Aalter)
Het Ganzeveld bestaat uit ongeveer 40 hectare bos. De komende jaren wil Natuurpunt 6 hectare bijkomend bos realiseren. Op de Dag van de Natuur kan jij helpen met 2 hectare nieuwe aanplant. Door de boskern aan het Ganzeveld groter te maken, wil Natuurpunt het leefgebied voor de buizerd, de ree en de zwarte specht verbeteren. Nieuwe bossen zorgen bovendien voor zuurstof voor de omgeving en zijn dan ook zeer belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Nieuw bos in Vlaanderen dat zich natuurlijk kan ontwikkelen gedurende minstens een eeuw, neemt tussen de 7 en de 10 ton CO2 per hectare per jaar op!

Een spade is handig. Met Natuur.bar, je kan je picknick meebrengen.

Zaterdag 19 november, 10u-16u, Ganzeplas, Aalter (coördinaten: N 51.069620, E 3.471996)

Organisatie: Natuurpunt Aalter, Koen Martens, 0476 76 05 16, natuurpuntaalter@skynet.be, www.natuurpuntaalter.be/plant-mee-het-ganzeveld

Dag van de Natuur aan Priesteragemeers (Landegem)
De Priesteragemeers is een uitzonderlijk waardevol stukje natuur tussen de gemeenteschool van Landegem en de Oude Kale. Op de Dag van de Natuur krijgt dit gebied een fikse onderhoudsbeurt: houtkanten snoeien, wilgen knotten, een rietstrook maaien en de afsluiting herstellen. Een grote verscheidenheid aan werkjes voor jong en oud. Het hout en houthaksel wordt verdeeld onder de werklustigen.

Zaterdag 19 november, 13u30, parking Okay, Vosselarestraat, Nevele

Organisatie: Natuurpunt De Ratel-Nevele en Natuurpunt Lovendegem, conservator Toon Spanhove, 0497 02 02 72, toonspanhove@hotmail.com

Knotten aan de Grote Geul (Assenede)
Jaarlijks krijgen de oude, knoestige knotwilgen langs de oevers van deze kreek een onderhouds- en knotbeurt. Het werkmateriaal en de appeltaart worden door de organisatie voorzien, helpende handen leveren jullie. ’s Avonds wordt de houtopbrengst onder de noeste werkers verdeeld.

Zaterdag 19 november, 9u30, afrit tegenover Hollekenstraat 18, Assenede

Organisatie: Natuurpunt Meetjeslandse Kreken, Bart Vandevoorde, Meetjeslandsekreken@NPMeetjesland.be, 0472 47 26 63

Dag van de Natuur in de Kiekebossen (Evergem)
Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, bestaat dit gebied uit nat weiland en sloten, een poel en houtkanten. Het wandelpad wordt vrijgemaakt en boomopslag in het hooiveld wordt verwijderd, om zo zeldzame planten een kans te geven. Laarzen, handschoenen en snoeimateriaal komen van pas.

Zondag 20 november, 13u30, Kiekebossen, aan het viaduct, lichten R4/Langerbrugsestraat in Evergem

Organisatie: Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem kern Kiekebossen, admin@VanHerck.com, 09 344 54 66