...

En nu het belang van Haaltert !!

En nu ?

haaltert-luchtafweer

De allergrootste misvatting die er bestaat is politiek te beschrijven als een strategisch spel. Een spel kent tenminste nog regels en winnaars en verliezers. In de politiek geldt er slechts één regel : alles is geoorloofd en er zijn enkel winnaars en zij die ervan overtuigd zijn dat ze ten onrechte verloren. Politiek schurkt aan tegen de rauwe realiteit van de oorlog. Politiek is de verderzetting van de oorlog met andere middelen. Dit citaat van Von Clauwewitz staat gekalkt op een achtergebleven stuk van de Berlijnse muur en daarom des te symbolischer. Politiek is koude oorlog. Politiek ontziet niets en maalt diegenen fijn die niet meer willen meedraaien in het systeem. Vriendschappen zijn niet van tel want een hond is trouwer dan de populairste politicus. Laten we stoppen met dit eufemisme en doe het spel niet langer oneer aan.

Echter, eens om de zoveel tijd komt er een moment van catharsis. De crisis wortelt diep, de strijders zijn moe en de bevolking walgt van de vertoning. Op zulke momenten rechten grootse politici de rug en richten zij hun perspectief op de toekomst.

Dit moment ligt voor het grijpen in Haaltert.

Minister Homans kwam eindelijk met haar langverwachte uitspraak : de gemeente Haaltert is onbestuurbaar en er moet worden gezocht naar een nieuwe meerderheid.

Gina Verbestel heeft zichzelf zo hard buitenspel gezet dat de alternatieven vrij beperkt zijn. De oplossing ligt in de favoriete positie van de CD&V, namelijk in het midden van het bed. CD&V pleegt een vrijage met diverse partners en moet nu maar eens kleur bekennen. Is de hunker naar de macht zo groot dat men bereid is om de onzekerheid nog een hele tijd te laten aanslepen of gaan zij de as N-­‐VA – SP.A versterken?

N­‐VA deed een aanbod om de gemeente opnieuw vlot te trekken en hierbij zou alles bespreekbaar zijn. Zij durven zelfs het burgemeesterschap in de weegschaal gooien als ultieme glijmiddel. De goeie werking van de gemeente zou toch voorop moeten staan? Een coherent project dat de bevolking dient zou toch voorrang moeten krijgen? Hoe de mandaten worden ingevuld heeft enkel belang in functie van hoe de visie wordt uitgewerkt.

N­‐VA heeft de moed gehad om de hand te reiken en om te erkennen dat het beter kan. De kaarten liggen op tafel.

Nu is het tijd om rond de tafel te gaan zitten zonder taboes en om de persoonlijke vetes te overstijgen. Ga voor het wervend project dat meer biedt dan de lintjes om de schouders. Slechts één ding, één onnozel ding moet de maatstaf zijn : het belang van de bevolking van Haaltert.

Koen De Court