...

Begroting Bourgeois is staaltje onbehoorlijk bestuur

Geert Bourgois

Begroting Bourgeois is staaltje onbehoorlijk bestuur zegt Joris Vandenbroucke

Vlaams oppositieleider Joris Vandenbroucke reageert onthutst op de verklaringen van Europees commissaris Marianne Thyssen, die zegt dat projecten als Oosterweel in de Vlaamse begrotingsdoelstellingen moeten worden opgenomen. ‘Op zich is dat geen verrassing’, zegt Vandenbroucke. ‘Maar het is vooral nieuws dat mevrouw Thyssen zegt dat daarover geen gesprekken lopen met de Vlaamse regering. Nochtans zegt de Vlaamse regering al maanden dat dat wel het geval is. Gisteren nog verklaarde minister-president Bourgeois tijdens het debat over de Septemberverklaring dat hij daarover in onderhandeling is met de Europese Commissie.’ Sp.a eist dat Bourgeois tekst en uitleg komt geven in het parlement.

Het Rekenhof heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd dat de investering in Oosterweel wél in de begroting moet. Minister van Begroting Tommelein heeft de kritische tussenkomsten van sp.a daarover altijd afgewimpeld. Gisteren nog beweerde minister-president Bourgeois in het parlement – nota bene in het debat over zijn beleidsverklaring en zijn begroting – dat de Vlaamse regering daarover onderhandelt met de Europese Commissie.

De uitspraken van mevrouw Thyssen staan haaks op de verklaringen van de minister-president. ‘Zij zegt dat de investeringen in de begroting moeten en dat daarover geen gesprekken lopen met de Vlaamse regering. Ze spreekt Bourgeois dus regelrecht tegen. Ik eis dat de minister-president daarover opheldering brengt’, zegt Vandenbroucke.

Als het inderdaad zo is dat Oosterweel en de nieuwe manier van ziekenhuisfinanciering niet buiten maar binnen de Vlaamse begroting thuishoren, dan is het begrotingsevenwicht van de Vlaamse regering een fabeltje. ‘Er kunnen goede redenen zijn om het evenwicht tijdelijk los te laten’, besluit Vandenbroucke, ‘maar wees daar dan eerlijk over en maak de bevolking niet wijs dat uw boekhouding op orde is. Dit is een zoveelste staaltje onbehoorlijk bestuur vanwege de Vlaamse regering-Bourgeois.’